Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 0)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

24-01-2013

Otyłość można pokonać, otyłości można zapobiec

Recepta na prawidłową wagę jest znana

Kształtowanie właściwych codziennych nawyków, to postawa osoby walczącej lub zapobiegającej otyłości. Wypracowanie zdrowego stylu życia daje szansę trwałego efektu redukcji masy ciała!

Trzeba wyrobić w sobie nawyk kreowania drobnych sytuacji, w których wysiłek wykonują nasze mięśnie.     Trzeba wyrobić w sobie nawyk kreowania drobnych sytuacji, w których wysiłek wykonują nasze mięśnie.

 

Jakie dobroczynne nawyki kształtować?

 

- trzeba dbać o regularność posiłków,

- najlepiej jeść 4-5 posiłków dziennie, z przerwami między nimi nie krótszymi niż trzy godziny - posiłkiem jest nawet jabłko, banan, inny owoc, jogurt, drożdżówka,

- ostatni posiłek najlepiej zjadać na trzy godziny przed położeniem się do łóżka,

- nigdy nie wolno podjadać przed snem! Nasz organizm też chce odpocząć, a nie zajmować się zużyciem tego, co tam jeszcze dorzuciliśmy do żołądka. W nocy czyni to zresztą bardziej leniwie, a więc znowu łatwiej o odkładanie się niespalonej energii i przybytek masy ciała,

- należy planować porę i rodzaj posiłków na każdy kolejny dzień, przewidując liczbę kalorii, jaką wraz z nimi spożyjemy,

- trzeba jeść spokojnie, wolno, bez pośpiechu i łapczywości - wtedy zjada sie mniej,

- neleży odchodzić od stołu z lekkim poczuciem niedosytu - po 15 minutach poczujemy się całkowicie syci, ale nie przejedzeni. Tyle, mniej więcej, czasu potrzeba, aby bodziec z żołądka dotarł do podwzgórza i poinformował odpowiednie ośrodki w mózgu, że posiłek był wystarczająco syty,

- należy dbać o to, by posiłki były przygotowywane w sposób dietetyczny: najlepiej unikać smażonych potraw, przyrządzać jedzenie lub (porosić o to) w oparciu o gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, ewentualnie grillowanie i rożen. W ten sposób ograniczymy ilość spożytego tłuszczu, a tym samym liczbę dostarczanych do organizmu kalorii,

- najlepiej odstawić śmietany, zasmażki do przyprawiania zup i zastąpić je np. naturalnym jogurtem,

- w sklepie należy wybierać produkty o obniżonej zawartości nie tylko tłuszczu, ale i energii. Należy nabrać nawyku sprawdzania na etykietach wartości energetycznej produktów, żeby obniżyć liczbę spożywanych kalorii.

- należy pić nie mniej niż dwa litry płynów dziennie (z czego połowę powinna stanowić czysta woda, resztę - herbata, ewentualnie kawa). Zapewni to dobre nawodnienie organizmu, od którego również zależy prawidłowa przemiana materii. Nie wolno przesadzać z kawą. Zwiększa ona wydzielanie insuliny, a jej nadmiar sprzyja tyciu - insulina powoduje odkładanie się tłuszczu w tkance tłuszczowej.

- trzeba dbać o regularny, ale dopasowany do możliwości, wysiłek fizyczny - najlepiej codzienny, nie krótszy niż 30 minut.  

- korzystny jest nawyk świadomego kreowania drobnych sytuacji, w których wysiłek wykonują nasze mięśnie: można zaparkować nieco dalej samochód lub wysiąść z autobusu o jeden/dwa przystanki wcześniej, zrezygnować z windy przy schodzeniu, zaś wchodząc starać się pokonać jedno, dwa, a może - po jakimś czasie - nawet więcej pięter na piechotę,

- rower to realny środek lokomocji czy też sprzęt służący aktywnej rekreacji.

Strona: 1 2
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012