Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 1)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

18-01-2013

Otyłość. Nadmiar energii spożytej nad energią wydatkowaną

Częstość występowania nadwagi i otyłości wzrasta wraz z wiekiem

Choć otyłość nie do końca można nazwać chorobą, na pewno znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób i na pewno skraca życie!

Komórki tłuszczowe muszą powiększać się, by pomieścić w sobie ciągle dopływający do magazynów tłuszcz, pochodzący nie tylko z tłuszczu spożytego w nadmiarze, ale również z węglowodanów i białek, które, gdy jest ich zbyt dużo, są przekształcane przez wątrobę również w tłuszcz.  Komórki tłuszczowe muszą powiększać się, by pomieścić w sobie ciągle dopływający do magazynów tłuszcz, pochodzący nie tylko z tłuszczu spożytego w nadmiarze, ale również z węglowodanów i białek, które, gdy jest ich zbyt dużo, są przekształcane przez wątrobę również w tłuszcz.

 

 

Niezbędny tłuszcz

 

Jednak określenie relacji między wzrostem a masą ciała to tylko jeden z kilku aspektów pomiaru stanu odżywienia. Bardzo istotną cechą otyłości jest nadmierna ilość tłuszczu w organizmie. Na masę naszego ciała składają się bowiem: masa kości, mięśni, organów wewnętrznych (wątroba, nerki, płuca itp.), płynów wewnątrzustrojowych i wreszcie tkanki tłuszczowej. Warto zaznaczyć, że woda stanowi 60-65 proc. całkowitej masy ciała człowieka. Często suma tych składowych, innych niż tkanka tłuszczowa, jest określana jako beztłuszczowa masa ciała.

Zawartość tłuszczu w organizmie powinna stanowić około 25 proc. masy ciała u kobiet i 15 proc. u mężczyzn. Na całkowitą ilość tłuszczu zawartą w organizmie składa się tzw. tłuszcz niezbędny do prawidłowego przebiegu funkcji fizjologicznych (obecny w szpiku, sercu, płucach, śledzionie, nerkach, jelitach, mięśniach i w tkankach układu nerwowego) oraz tzw. tłuszcz zapasowy (zgromadzony w tkance tłuszczowej pod skórą i wokół organów wewnętrznych, chroniący je przed urazem). Redukcja tkanki tłuszczowej do ilości mniejszej niż ilość niezbędnego tłuszczu, jest groźna dla organizmu i wiąże się z zaburzeniami w jego funkcjonowaniu.

 

Przybliżony prawidłowy procentowy skład masy ciała w zależności od płci:

 

Składowa masy ciała

Mężczyźni

Kobiety

Tłuszcz całkowity, w tym:

15 proc.

25 proc.

          tłuszcz zapasowy

12 proc.

13 proc.

          tłuszcz niezbędny

3 proc.

12 proc.

Mięśnie

44,8 proc.

38 proc.

Kości

14,9 proc.

12 proc.

Pozostałe

25,3 proc.

25 proc.

                       

Źródło: Mahan L.K., Escott-Stump S.: Food, Nutrition and Diet Therapy. W.B. Saunders Company, USA, 2000.

 

 

Strona: 1 2 3 4
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012