Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 0)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

03-07-2012

Teneryfa. Tu słońce świeci przez cały rok

Złoto czarna Atlantyda

Złoty, drobny piasek króluje na południu. Czarny, lśniący na północy. Między nimi rozciągają się odcienie zieleni laurowych drzew, ochry skał i granat Atlantyku. Teneryfa to wyspa niekończącej się wiosny, gdzie słone świeci 365 dni w roku. Ma swoje kolory, smaki i niepowtarzalne formy.

Hotel Cañadas del Teide położony jest na wysokości 200 metrów n.p.m. i oferuje zapierające dech w piersiach widoki. Osoby, które interesują się astronomią mogą korzystać z 2 hotelowych teleskopów.  Hotel Cañadas del Teide położony jest na wysokości 200 metrów n.p.m. i oferuje zapierające dech w piersiach widoki. Osoby, które interesują się astronomią mogą korzystać z 2 hotelowych teleskopów.
  • Park Narodowy.
  • Park Narodowy.
  • Park Narodowy.

 

Smaki

Różne rodzaje kałamarnic, krewetki, langustynki, sardynki. Dorsze, moreny, rekiny. Stosy papai, mango, rozmaite melony, owoce kaktusa, figi. Zwracają uwagę olbrzymie kiście (nawet 28 kg) drobnych bananów. Są krótkie i słodkie. Do spróbowania tylko tutaj. Ich rozmiar nie spełnia wymogów UE i nie mogą być eksportowane poza Hiszpanię. W liść bananowca można owinąć rybę, która zyska niepowtarzalny aromat. Mięso raczej królicze lub kozina. Sery żółte i białe. Z serów słyną Arico-Fasnia, Anaga, Teno i El Tanque. Są świeże i suszone o wyjątkowym smaku, lekko kwaśne i słone. Wizyta na targu w którejś z wiosek to obowiązek. Posiłki w czterogwiazdkowych hotelach są smaczne, ale uśrednione dla przeciętnych europejskich kubków smakowych. Wystarczy zajrzeć do baru, gdzie siedzą miejscowi i spróbować tamtejszego hamburgera, czyli bułki na ciepło, tyle że z kukurydzianej mąki, wypełnionej owocami morza.

Autorka blogu Dom na Teneryfie poleca ryneczek w San Isidro, gdzie największy wybór jest w sobotę przed południem. Ryneczek znajdziemy też w sobotę w Adeje, Las Chafiras, Taraconte (czynny też w niedzielę). Los Abrigos szczyci się targowiskiem popołudniowym (od g. 17-21). W tej miejscowości mieści się Los Roqes, restauracja rekomendowana przez przewodnik Michelina, ciesząca się sławą najlepszej na południu. Ceny powyżej średniej, jednak menu siedmiodaniowe. Widok na port i zatokę wzmaga apetyt. Każde danie serwowane jest z opowieścią o jego historii i z lokalnym winem. Rosół z komarów z imbirem czy kurczak po peruwiańsku, przegrzebki w zielonym melonie, tygrysie krewetki z kokosową panacottą. Uwaga! Bez rezerwacji – bez szans.

Opcja bardziej ekonomiczna, to El Mirador z pięknym dużym tarasem, gdzie można zjeść kanaryjskie ziemniaczki papas arrugadas gotowane w mundurkach z sosem mojo verde (kolendra, czosnek, oliwa, sól i ocet winny) lub morskie stworzonka przyrządzone na tysięczne sposoby.

Los Abrigos podobnie jak La Caleta, to wioski rybackie, które niedawno zmieniły się w kameralne kurorty i słyną ze świetnych restauracji i knajpek serwujących morskie dobra dostarczone przez miejscowch rybaków. Coraz więcej dociera tu turystów szukających lokalnych smaków, więc co chwilę powstają nowe miejsca.

Jeśli sięgać po kieliszek regionalnego wina, to warto skosztować tego z winnic Tacoronte Acentejo, Icoden-Daute-Isora, Valle de Guimar, Valle de la Orotava, Abonaina. Przeważają wina słodkie, ale coraz więcej wytrawnych, które cenią somalierzy za smak jaki daje wulkaniczna gleba. W upalne dni dobrze smakuje tutejsze piwo Dorada i zmrożona lemoniada ze świeżych cytryn.

 

Strona: 1 2 3
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012