Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 4)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

04-01-2012

Anti-aging. Jak opóźniać po 45. roku życia wpływ starzenia się na organizm?

Promłodzieńcza dieta, leki i styl życia

Opóźnianie mechanizmów starzenia się w takim zakresie, w jakim możemy to zrobić bez ryzyka pogorszenia stanu zdrowia jest działaniem prozdrowotnym.

Tina Turner i Sophia Loren zawsze podkreślały, że piją dużo wody. Od dziś, pijmy i my!  Tina Turner i Sophia Loren zawsze podkreślały, że piją dużo wody. Od dziś, pijmy i my!

 

Węglowodany

Przy diecie o wartości 1750-1950 kcal/dzień: 241-328 g w ciągu dnia, a przy diecie 1500-1700 kcal/dzień – 206-281 g.

Głównie powinny to być  węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych i warzywach.

Błonnik pokarmowy

Zalecane 20-40 g błonnika dziennie.

Błonnik reguluje pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Główne źródła: warzywa, owoce, kasze (gryczana, jęczmienna), produkty zbożowe z grubego przemiału (pełnoziarniste pieczywo razowe, graham), brązowy ryż.

Witaminy

Witaminy A, E i C to antyoksydanty, które chronią organizm przed powstawaniem nadmiernych ilości wolnych rodników, uszkadzających komórki. Niedobory tych witamin zwiększają ryzyko m.in.: chorób układu krążenia, nowotworów, zaćmy, chorób degeneracyjnych mózgu.

Uwaga! Najczęściej występujące u osób starszych niedobory witamin dotyczą witaminy D (maleje zdolność wytwarzania tej witaminy w skórze po nasłonecznieniu), kwasu foliowego oraz witamin z grupy B.

Uwaga! Zaleca się uzupełnianie niedoborów witaminowych poprzez właściwą dietę a nie tabletki!

 

Strona: 1 2 3 4
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.
leksykon zdrowia seniora
poradnik seniora
webstar 2012