O czeskiej kuchni - Leszek Mazan, pierwszy Polak odznaczony medalem Jarosława Haszka
Burianovą przyrządzam osobiście
Z Leszkiem Mazanem, dziennikarzem i publicystą, autorem książek poświęconych Krakowowi i Pradze, korespondentem Polskiej Agencji Prasowej w Pradze w latach (1985-1992) rozmawiamy o czeskiej kuchni. Z okazji 70. rocznicy urodzin Leszek Mazan otrzymał jako pierwszy Polak medal Jarosława Haszka, autora „Przygód dobrego wojaka Szwejka podczas wojny światowej”.
Jak dotąd mówimy tylko o jedzeniu, ale przecież Czechy słynne są z piwa. Chyba je pan popijał?
Pije się tam piwo lekkie, najwyżej dziesięcioprocentowe. Oczywiście prawie każde piwo czeskie jest pyszne, a Czesi pijąc je mają pewne zasady według których je podają. Pierwsza zasada mówi, że musi być serwowane w odpowiedniej temperaturze. Stąd czeskie powiedzenie, że „ciepłe piwo jest gorsze niż zimna Niemka”.
W Czechach było i jest zawsze wiele fantastycznych browarów – w tej chwili jest ich, jeśli dobrze pamiętam, 67. Od wieków słynna jest tam zasada budowania miast: najpierw wznosi się browar, a potem mury obronne. Inaczej nie, bo według nich, gdyby nie browar nie byłoby czego bronić...
Każdy czeski polityk odwiedzający jakieś miasto musi skosztować piwa z lokalnego browaru, sfotografować się z półlitrowym kuflem.
Stały smakosz tego trunku podobno ma taki własny kufel w hospudce ?
Oczywiście. Miałem taką ulubioną czwartorzędną hospudkę w samym centrum Pragi, niedaleko koszar - „Starą Kasarnię” na ulicy Truhlarskiej , do której stale chodziłem i tam nad barem wisiał mój kufel, do którego mi zawsze nalewano piwo.
Mamy teraz w Polsce wiele możliwości poznania kuchni narodowych, czy poleciłby pan jakąś restaurację, gdzie można posilić się po czesku?
W Bielsku-Białej w restauracji U Szwejka można zjeść autentyczne potrawy czeskie, i kiedy tam jestem zawsze jadam gulasz i zupę czosnkową.
* Leszek Mazan – urodził się w 1942 roku w Nowym Sączu, dziennikarz, publicysta, autor licznych książek. Pracował jako korespondent Polskiej Agencji Prasowej, był redaktorem „Przekroju”, prowadził w TVP „Pegaz”, był szefem kroniki TVP Kraków. Znawca tematyki krakowskiej - razem z Mieczysławem Czumą stworzyli krakauerologię stosowaną. Szwejkolog z zamiłowania.
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: kuchnia, last minute, podróże, przepisy, przepisy kulinarne, wyjazd turystycznyPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Seks. Zaburzenia erekcji
- National Theatre Live zaprasza ponownie
- „Widok z mostu” z Markiem Strongiem
- Morsowanie. Sezon kąpielowy trwa od listopada do marca
- Kulinarny konkurs blogowy
- „Cyganeria” Giacomo Pucciniego z MET Opera
- „Wróg numer jeden”, reż. Kathryn Bigelow, USA