Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ocena:
(głosy: 4)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

11-02-2013

Afrodyzjaki. Kuchnia pełna miłości

Zmysłowe produkty i potrawy

Istnieje wiele przypraw, owoców i warzyw, których używamy na co dzień nie wiedząc o ich wyjątkowych właściwościach. Za największe afrodyzjaki w wielu kulturach uważa się potrawy z różnych węży i gadów, ale to doświadczenia ekstremalne, które w naszej kulturze mogą wywołać odwrotny efekt niż zamierzony. Wiele jest jednak produktów, które mamy na wyciągnięcie ręki, są nie tylko zdrowe, pobudzają również zmysły.

Wśród przypraw wymienia się najczęściej cynamon, imbir, goździki, szafran, gałkę muszkatołową, kurkumę, kardamon, wanilię, pieprz (zwłaszcza cayenne) i chilli. Ze znanych w Polsce ziół najpopularniejszy jest lubczyk, ale także mięta, bazylia i rozmaryn. Są tym bardziej atrakcyjne, że można z nich korzystać cały rok. Imbir, cynamon i kurkuma działają także rozgrzewająco, wzmacniają odporność i poprawiają krążenie krwi, tym samym wpływając na ogólne samopoczucie i formę fizyczną.

Owoce idealnie nadają się do sałatek i deserów, problem polega na tym, że muszą być świeże, ewentualnie zachowane w domowych przetworach, najlepiej bez dodatku cukru. Warto więc wykorzystywać te, które mimo zimy, łatwo jest dostać w coraz lepiej zaopatrzonych sklepach. Wyjątkowym afrodyzjakiem jest awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, działa odprężająco dzięki ogromnemu ładunkowi potasu. Odprężające właściwości Maja również brzoskwinie. Dla Greków symbolem miłości i płodności były figi, które dzisiaj kojarzą się z wyszukanymi i eleganckimi potrawami. Wśród owoców pobudzających zmysły wymienia się najczęściej melony i granaty, a pigwa symbolizuje kuszenie – trudno w to uwierzyć, jeśli miało się do czynienia ze świeżymi pigwami, które są niesamowicie twarde i kwaśne.

Niektóre warzywa też mają swoje „zmysłowe” właściwości – najpopularniejsze to bakłażan, cykoria, czosnek, pomidory, seler i por. Jeżeli do tego dodamy jeszcze orzechy, migdały, czekoladę i kakao, to okazuje się, że menu na romantyczny wieczór może być bardzo bogate, pełne witamin i składników, które pomogą stworzyć wyjątkowy nastrój. Polecam kilka przepisów do wykorzystania.

 

Zupa pomidorowa z papryką i lubczykiem

 

Fot. BibliaSmakow

 

Strona: 1 2 3 4 5 6
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora
poradnik seniora

webstar 2012