Bezglutenowo nie tylko zdrowo, ale smacznie
Chleb, ciasto, lody, mleko - wszystko robimy sami!
Coraz więcej osób w Polsce musi stosować dietę bez glutenu. Dotyczy to nie tylko osób z celiakią, ale i wielu alergików, czy rekonwalescentów po różnych chorobach. Są również i tacy, którzy chcą sami zmienić dietę, by zdrowiej się odżywiać. I nagle okazuje się, że najprostsze dania stają się niedostępne, a większość lokali gastronomicznych trafia na listę miejsc zakazanych.
Najłatwiej byłoby sięgnąć po produkty dedykowane osobom na diecie bezglutenowej, ale od razu natrafiamy na komplikacje. Po pierwsze nie należą one do najtańszych, po drugie są trudno dostępne, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Trzeba posiłkować się sklepami internetowymi lub wyszukiwać pojedyncze produkty, które co jakiś czas pojawiają się na półkach supermarketów. Lista dostępnych, tzw. gotowców bezglutenowych, jest wciąż krótka, nie pozostaje więc nic innego niż własne eksperymenty.
Początki bywają trudne, warto więc korzystać ze sprawdzonych przepisów, a tych pojawia się coraz więcej, zwłaszcza w Internecie. Najłatwiej przygotować zupy i sałatki. Ale przecież wykluczając gluten, nie musimy wcale rezygnować z ciast, pieczywa, naleśników, mimo że ich głównym składnikiem jest mąka.
Mąki bezglutenowe wymagają trochę cierpliwości, ponieważ zachowują się inaczej niż najpopularniejsza pszenna, trzeba też odpowiednio dobierać dodatki, żeby zbliżyć się do smaku znanego z potraw z glutenem. Jest to istotne zwłaszcza, gdy potrawy bezglutenowe mają być przygotowywane dla dzieci.
Okazuje się, a przetestowałam to na sobie, że przy odrobinie wysiłku można gotować smacznie i zdrowo, przygotowując potrawy zgodne z własnym, kulinarnym gustem. Warto również dodać, że przy diecie bezglutenowej często pojawiają się inne elementy, takie jak eliminacja produktów mlecznych czy obniżenie ilości spożywanego cukru. Przepisy prezentowane poniżej uwzględniają również te dodatkowe obostrzenia. Temat pewnie jeszcze powróci, ponieważ nie ustaję w eksperymentach. Na razie to co dotychczas udało mi się przetestować:
Pancakes, placki gryczano-ryżowe
Fot. BibliaSmakow
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Moda 2012. Mężczyzna 45+
- Nietrzymanie moczu. Co można stosować bez konsultacji z lekarzem?
- Kiedy emeryci będą mogli zabiegać o zwrot pieniędzy?
- Nad morzem (Alamar), Meksyk, 2009 reż. Pedro González-Rubio
- Nowe zastosowania suchego szamponu
- Zaburzenia wzwodu, to wcale nie jest główna przyczyna rezygnacji przez mężczyzn z seksu
- Terapie zaburzeń potencji
- “Moja ulica” reż. Marcin Latałło, dokument, Francja, Polska
- Czy osobie prowadzącej działalność gospodarczą za wypadek przy pracy należy się odszkodowanie?
- Ognisty związek. Muccia Prada i Patrizio Bertelli