Co robić, żeby zwiększyć produkcję dobrego cholesterolu?
Twój Ekspert od Chorób Metabolicznych
Produkcja substancji endogennych, do których należy również cholesterol, jest uzależniona od predyspozycji genetycznych. Jeśli człowiek rodzi się ze skłonnością do zaburzeń, produkowanie cholesterolu frakcji HDL będzie trudniejsze, zaś łatwiej będzie produkował zły cholesterol. Duży wpływ mają jednak również czynniki środowiskowe, czyli – nasz tryb życia. A na to, w przeciwieństwie do genów, mamy wpływ.
Najważniejsze czynniki, sprzyjające podwyższaniu poziiomu dobrego cholesterolu, to prozdrowotna dieta i aktywność fizyczna. Jeśli idą ze sobą w parze, wówczas poziom dobrego cholesterolu rośnie. Jednak tempo tego wzrostu jest kwestią bardzo indywidualną.
Prozdrowotna dieta to oczywiście spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, ale przede wszystkim przestrzeganie reguł spożywania tłuszczy: jak najmniej (najlepiej wcale) tłuszczy nasyconych (czyli zwierzęcych) oraz trans (przetworzonych, obecnych m.in. w fast foodach, chipsach, słonych przekąskach, słodyczach), więcej natomiast kwasów tłuszczowych Omega- 3. Kwasy te, poza szeregiem innych korzystnych działań, mogą zmniejszać w wątrobie syntezę zwłaszcza triglicerydów i w pewnym stopniu cholesterolu, w tym LDL-cholesterolu.
Istnieją dane wskazujące, że zwiększone spożywanie wielonienasyconego kwasu tłuszczowego Omega -3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zaburzeń rytmu serca.
Celem prozdrowotnej diety jest utrzymanie równowagi biochemicznej organizmu. Jeśli prozdrowotna dieta i ruch wejdą na stałe do naszego stylu życia, zmniejszą też na stałe ryzyko powstania zaburzeń metabolicznych i wynikających z tego chorób, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego.
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: zaburzenia lipidowe, triglicerydy, sport i rekreacja, dieta, choroby serca, cholesterolPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Hotele z lodu
- Cukrzyca. Przyczyny, objawy, powikłania
- Czy są schorzenia, które uniemożliwiają, albo utrudniają naturalną redukcję masy ciała?
- Opłakane skutki palenia tytoniu
- Puchar Polski Nordic Walking w Krainie Puszczy i Żubra
- Zasady profilaktyki przewlekłej niewydolności żylnej
- Profilaktyka przeciwodleżynowa – poradnik
- "Don Pasquale" Gaetano Donizettiego
- "Za jakie grzechy, dobry Boże?", reż. Philippe de Chauveron