Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ocena:
(głosy: 0)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

11-02-2013

Kuchnia czeska. Knedliki, mięsa i piwo

"Dobre jadło, dobre picie przedłużają życie” - głosi czeskie przysłowie

Poznać coś od kuchni – to znaczy poznać dobrze. Dlatego w dziale „Kuchnia” na portalu superstarsi.pl będziemy prezentować kuchnie narodowe i regionalne - z Europy i świata. Bo przecież nie trzeba spędzać całych miesięcy w podróży, by kulinarnie zwiedzać różne zakątki i poznawać inne, ciekawe smaki. Podróże zaczynają się od pierwszego kroku, a ten nie musi być wcale siedmiomilowy. Dlatego zaczynamy od najbliższych sąsiadów – Czechów. W końcu wydawcą portalu superstarsi.pl jest spółka Sąsiedzi. I to co bliskie, jest dla nas ważne!

Wiele osób zapewnia, że najlepsza pieczeń wieprzowa - serwowana z kapustą i knedlami - jest U Kalicha, w praskiej gospodzie, gdzie bywał wojak Szwejk.   Wiele osób zapewnia, że najlepsza pieczeń wieprzowa - serwowana z kapustą i knedlami - jest U Kalicha, w praskiej gospodzie, gdzie bywał wojak Szwejk.
  • U Kalicha nie tylko można dobrze zjeść, ale i poczuć swojską atmosferę.

Kuchnią czeską można się zachwycić, jeśli tylko zaakceptuje się powód, dla którego powstała. Otóż nie istnieje ona po to, żeby Czech mógł przeżyć. Powstała, żeby realizować najważniejszy ideał dobrego wojaka Szwejka - przeżyć za wszelką cenę” - napisał w jednym ze swoich felietonów na temat Czech Mariusz Szczygieł, reportażysta „Gazety Wyborczej”, znawca i miłośnik Czech. „Dlatego Czech niemal każdy produkt musi obarczyć wartością dodatkową. Wszystko, co wpada w ręce czeskiej kucharki czy kucharza, staje się od razu cięższe i tłustsze. Tłuszcz w Czechach jest jak czeski humor: nie zna żadnych granic.”

Kuchnia czeska przez dekady pracowała na opinię kuchni ciężkiej i tłustej: mąka, produkty mączne, ziemniaki, knedliki, obfitość mięs (najchętniej czerwonych), wszystko polane gęstymi, śmietanowymi sosami. Jeśli ryba, to chętnie nadziana słoniną. Treściwe zupy, znikoma ilość warzyw, do tego dużo piwa. Taki właśnie jest obraz czeskiej kuchni.

Jak przekonuje w rozmowie z portalem superstarsi.pl Jan Sechter, ambasador Republiki Czeskiej, obraz ten nie do końca jest prawdziwy. Kuchnia czeska bowiem nie wyróżnia się, jego zdaniem, w jakiś znaczący sposób na tle innych kuchni regionu: bawarskiej, austriackiej, czy polskiej. Wszystkie ukształtował klimat i warunki geograficzne i w dużym stopniu - wspólna historia. A Ivana Bilkova, dyrektor Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego dodaje, że tak naprawdę współczesna kuchnia czeska dopiero wraca do korzeni, do tradycji. - Tradycyjne potrawy czeskie były o wiele prostsze i zdrowsze, dużo w nich było np. kasz i warzyw - przekonuje. Przyznaje jednak, że obecnie nie ma co liczyć, by w tradycyjnej czeskiej restauracji w karcie znalazło się danie z kaszą gryczaną.

 

Strona: 1 2
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora

webstar 2012