Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 3)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

09-02-2015

Osteoporoza. Profilaktyka

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania

Możemy wyeliminować z naszego życia wiele czynników, sprzyjających osteoporozie – groźnej chorobie cywilizacyjnej.

W każdym wieku, przy każdej tuszy i przy wszystkich dolegliwościach, można znaleźć dla siebie właściwą formę ruchu, by zapobiegać wielu chorobom, między innymi osteoporozie.      W każdym wieku, przy każdej tuszy i przy wszystkich dolegliwościach, można znaleźć dla siebie właściwą formę ruchu, by zapobiegać wielu chorobom, między innymi osteoporozie.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę?

- nie można się bardzo odchudzić, ale jeśli mamy otyłość brzuszną, należy się jej pozbyć,
- należy dbać o duże spożycie wapnia i witaminy D,
- nie wolno palić papierosów,
- nie wolno pić alkoholu w zbyt dużych ilościach
- nie wolno pić dużych ilości kawy.

 

Profilaktyka osteoporozy. Dieta

Szczególnie ważna jest dobrze zbilansowana dieta. Obowiązują ogólne zasady żywienia racjonalnego z naciskiem na jedzenie posiłków bogatych w wapń i witaminę D.

Dorośli powinni wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, pełnotłuste są bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększać stężenie cholesterolu we krwi. Tak więc mimo że najbogatsze w wapń wśród produktów mlecznych są tzw. sery żółte, lepiej je zastąpić kefirem, jogurtem, chudym serem twarogowym.

Osoby uczulone na mleko krowie mogą zastąpić je mlekiem kozim. Stosunkowo dużo wapnia zawierają też: rośliny strączkowe (fasola, soja), nasiona słonecznika, sezam, orzechy. Suszone figi i morele, oraz w zielonych warzywach: kapusta, natka pietruszki, brukselka, brokuły oraz małe sardynki czy szprotki zjadane ze szkieletem. Warto w ogóle wzbogacić dietę w ryby, bo są jednym z najlepszych źródeł witaminy D.
   
 

Produkty utrudniające wchłanianie wapnia:

Pokarmy bogate w szczawiany: szpinak, szczaw, rabarbar, buraki i rzodkiewka, mocna herbata, kawa, kwaśne wino.


Produkty zwiększające wydalanie wapnia z moczem:

sól, mocna kawa, coca-cola

Ostrożnie z dietą z dużą zawartością błonnika!

 

Profilaktyka osteoporozy: aktywność fizyczna, ruch
 

Oprócz właściwej diety zalecany jest ruch. Ruch jest istotnym elementem profilaktyki osteoporozy, bo od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie mechanizmu odnowy kości.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Skomentuj artykuł

  • stars | 15-03-2012

    O kości trzeba zadbać już w dzieciństwie. Rodzice powinni dbać i zbilansowaną dietę swoich dzieci i podawać produkty z wapniem. Nie bez powodu specjaliści zalecają, by dzieci wypijały przynajmniej jedną szklankę mleka dziennie. W codziennym jadłospisie nie powinno zatem zabraknąć wapnia, magnezu, cynku, fosforu, witamin: A, D3, C, B6 oraz K, a także białka, tłuszczów i węglowodanów.Najbogatsze w wapń są żółte sery dojrzewające. Mają nawet dziesięć razy więcej wapnia niż twarogowe, np. 30 g parmezanu zawiera aż 336 mg wapnia.ale przy tym mają też dużo kalorii. Wapń mają też ryby.
  • | 23-04-2012

    Jeść szprotki wędzone: DUUUŻO !! *****
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012