Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ocena:
(głosy: 2)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

18-01-2013

Otyłość brzuszna stanowi najpoważniejsze zagrożenie dla zdrowia

Obwód pasa ważniejszy niż wskaźnik na wadze

Gdy u mężczyzn obwód talii przekracza 102 cm, a u kobiet 88 cm, świadczy to o przeważającym nagromadzeniu tłuszczu w okolicy brzucha i oznacza, że trzeba zawalczyć o spalenie nadmiaru tłuszczu.

Gdy obwód talii mężczyzny przekracza 102 cm, a obwód talii kobiety jest większy niż 88 cm, mamy do czynienia z otyłością brzuszną. Niezwykle niebezpieczną dla zdrowia!  Gdy obwód talii mężczyzny przekracza 102 cm, a obwód talii kobiety jest większy niż 88 cm, mamy do czynienia z otyłością brzuszną. Niezwykle niebezpieczną dla zdrowia!

Otyłość brzuszna wiąże się z występowaniem charakterystycznych dla niej zaburzeń:

 

- Cukrzyca typu 2. Jest to tzw. cukrzyca insulinoniezależna.

Jej istotą nie jest zmniejszenie wydzielania insuliny, lecz zaburzenie jej działania w komórkach organizmu. Otyłość trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a ponad 90 proc. osób z tym typem cukrzycy, to osoby otyłe. Głównym elementem jej leczenia jest właśnie redukcja masy ciała.

 

- Zaburzenia lipidowe – czyli hiperlipidemia.

Są to zaburzenia metabolizmu i ilości tłuszczów i cholesterolu krążących we krwi. W przypadku otyłości charakteryzują się one przede wszystkim podwyższonym poziomem triglicerydów, czyli hipertrójglicerydemią.

Jak do niej dochodzi? Spożyty tłuszcz, po skomplikowanych przemianach w przewodzie pokarmowym, wchłania się do krwi i tam krąży w postaci triglicerydów. Komórki czerpią z nich tyle tłuszczu, ile potrzebują. Gdy triglicerydów jest za dużo, nie są one zużywane i pozostają w krążeniu. Rozwija się wówczas hipertrójglicerydemia – krew staje się tłusta i krąży mniej sprawnie po organizmie. Zwiększa ona ryzyko zapalenia trzustki, a także sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.

 

- Innym charakterystycznym zaburzeniem lipidowym jest obniżenie poziomu tzw. dobrego cholesterolu, czyli HDL (High Density Lipoproteins – lipoproteiny o wysokiej gęstości).

Lipoproteiny stanowią jakby środek transportu dla cholesterolu. HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) transportują nadmiar cholesterolu z komórek do wątroby, która usuwa cholesterol z organizmu – wydala go z żółcią. Jest to jedyna metoda pozbycia się nadmiaru cholesterolu, ponieważ inne narządy i tkanki nie mają zdolności rozkładania cholesterolu, przez co jego nadmiar gromadzi się w naczyniach i powoduje miażdżycę. Dzięki temu dobroczynnemu działaniu, HDL (lipoproteiny wysokiej gęstości) są „dobrym” cholesterolem. Wysoki poziom we krwi cholesterolu HDL, (czyli związanego z lipoproteinami wysokiej gęstości) oznacza, że płynie on do wątroby, a stamtąd zostanie ewakuowany poza organizm. Badania epidemiologiczne wykazały, że wysokie stężenie HDL w organizmie chroni przed miażdżycą, chorobą wieńcową i innymi chorobami układu krążenia.

- LDL – lipoproteiny o niskiej gęstości także transportują cholesterol. Jednak nie kierują go poza organizm, lecz zostawiają „swój ładunek” w ścianach naczyń – a to, jak wiadomo, grozi szybkim rozwojem miażdżycy. Wysoki poziom LDL oznacza zwiększone ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

 

 

Strona: 1 2 3
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora

webstar 2012