Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ocena:
(głosy: 2)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

04-01-2012

Otyłość. Profilaktyka

Im więcej lat, tym mniej kalorii

Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na energię spada. Osoby, które ukończyły 50. rok życia powinny redukować liczbę kalorii o dodatkowe 100-200. Czyli 50-letnia kobieta, która prowadzi siedzący tryb życia, i chce powoli zrzucać zbędne kilogramy, powinna wybrać dietę 1200-1300 kcal.

Picie codziennie, co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody pozwala uniknąć nadwagi.   Picie codziennie, co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody pozwala uniknąć nadwagi.

Pięćdziesięciolatka, która nie ma problemu z wagą, też powinna o 200 kcal ograniczyć dzienne spożycie. Jeśli tego nie zrobi, w ciągu kilku lat może dołączyć do osób z problemem nadwagi.

Poza dietą i aktywnością fizyczną pacjenci walczący z otyłością lub nadwagą, a także wszyscy ci, którzy problemu z wagą nie chcą mieć, muszą pamiętać jeszcze o jednym elemencie: o wodzie. Niegazowana woda mineralna, niskomineralizowana, przynajmniej 1,5 litra dziennie (najlepiej – więcej).

Woda wspomaga pracę nerek i wątroby, umożliwia oczyszczanie organizmu z toksyn, przyspiesza przemianę materii – czyli odchudza. Niemniej ważne działanie to napełnianie żołądka, dlatego osoby, które zmagają się z napadami głodu, powinny zawsze przy sobie mieć butelkę z wodą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Skomentuj artykuł

  • | 19-05-2012

    ____________________________________________________________________________________________________________
    PRAWIDŁOWA, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU CHORÓB/OTYŁOŚCI, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość wszelkich tłuszczów, NISKICH węglowodanów, WYSOKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania wszelkich chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
    ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

    BH.305.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    ____________________________________________________________________________________________________________
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora

webstar 2012