Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 5)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

18-01-2013

Przeciwutleniacze (antyoksydanty). Prawdy i mity

Stres oksydacyjny wymaga interwencji

Wciąż słyszymy o antyoksydantach – tajemniczych substancjach, które mają chronić nasze zdrowie i przedłużać młodość. Czym tak naprawdę są i czy rzeczywiście działają? Gdzie ich szukać?

Najpewniejszym źródłem antyoksydantów są kiszona kapusta i ogórki,  świeża dynia, papryka, pozostałe warzywa i owoce, herbata (zarówno zielona jak i czarna) oraz czerwone (wysokiej jakości) wino.    Najpewniejszym źródłem antyoksydantów są kiszona kapusta i ogórki, świeża dynia, papryka, pozostałe warzywa i owoce, herbata (zarówno zielona jak i czarna) oraz czerwone (wysokiej jakości) wino.

Aby uzmysłowić sobie dlaczego potrzebujemy antyoksydantów, warto poznać zjawisko powstawania wolnych rodników. Wolne rodniki  - to cząsteczki, które potrzebują wolnego elektronu. Więc „kradną“ go komórkom naszego organizmu, atakując cząsteczki białek i DNA, które tworzą nasze ciało. W efekcie, w jakimś stopniu, przyczyniają się do niszcznia struktur naszego organizmu -  czyli do chorób całego ciała i widocznych efektów starzenia się.

Czy jest to groźne? Reakcje wolnorodnikowe zachodzą w naszym ciele codziennie i przez cały czas - od urodzenia do śmierci. Powstają  w wyniku elementarnych procesów metabolicznych  - oddychania i  ruchu. Nawet najprostszy wysiłek fizyczny uruchamia reakcje powstawia w ciele wolnych rodników. Nie jest to groźne, bo organizm sam potrafi dzięki własnym zapasom antyoksydantów (przeciwutleniaczy) minializować wyrządzane przez wolne rodniki szkody. Kiedy jednak dochodzi do tego niehigieniczny tryb życia, częste przebywanie na słońcu, w zanieczyszonym środowisku, palenie papieosów – ciało znajduje się w tzw. stresie oksydacyjnym. Mówiąc prościej - narażone jest na tak duże ilości wolnych rodników, że nie jest samo w stanie ich zneutralizować. I wtedy wkraczają antyoksydanty!

 

Gdzie ich szukać? Najlepiej w jedzeniu

 

Najsłyniejsze antyoksydanty, czyli substancje zwalczjące wolne rodniki pochodzą z jedzenia.To witaminy (C i E), polinfenole  (substancje obecne w skórkach ciemnych owoców i  w dobrym czerwonym winie (!)), koenzym Q 10, luteina i katechiny występujące w herbacie.  Wszystkie te substancje jesteśmy w stanie dostarczać wraz z pożywieniem.

Doktor Małgorzata Lorkowska - Precht,  lekarz medycyny estetycznej uważa wręcz, że jeżeli dieta jest zbilansowana i nie brakuje w niej warzyw, owoców oraz ryb nie ma absolutnie żadnej konieczności, aby wspierać się suplmenetami z apteki.  Zwłaszcza, że najnowsze badania wykazują, że tylko niewielkie dawki antyoksydantów chronią mitochondria komórek przed zniszczeniam. Zbyt duże  - wręcz przeciwnie - mogą być szkodliwe. Potrafią obniżyć poziom enzymów odpowiadających za samonaprawę komórek. Badania te prowadzone były wprawdzie na suplementach syntetycznych  i jak twierdzą lekarze nie dotyczą przeciwutleniaczy pochodzących z jedzenia, ale przecież o suplementach piszemy.

Jeśli chodzi o potrawy z antyoksydantami, możemy jeść je bez lęku, że przedawkujemy przeciwutleniacze.  W naszym klimacie najpewniejszym źródłem antyoksydantów są kiszona kapusta i ogórki,  świeża dynia, papryka (cytryny), pozostałe warzywa i owoce, herbata (zarówno zielona jak i czarna) oraz czerwone (wysokiej jakości) wino.

 

Strona: 1 2
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: Starszaki, bfk19543005.

Skomentuj artykuł

  • adamk88 | 02-03-2013

    Witam. Zachęcam do stosowania produktu Monavie. Pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. MonaVie™ jest pyszną kompozycją, składającą się z brazylijskiej jagody açai – jednego z najcenniejszych skarbów natury – oraz 18 innych niezwykle korzystnych dla zdrowia owoców. Wykorzystując filozofię Zbilansowanie – Zróżnicowanie – Umiar, ta zastrzeżona patentem formuła, oferuje cały szereg przeciwutleniaczy, jak polifenole oraz witaminę C, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
    • Oferuje ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
    • Zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowego stylu życia.
    • Zaledwie 120 ml Monavie to ekwiwalent przeciwutleniaczy zawartych w 13 porcjach owoców i warzyw.
    Wszelkie informacje pod adresem zdrowiezacai@gmail.com
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora

webstar 2012