Przeciwutleniacze (antyoksydanty). Prawdy i mity
Stres oksydacyjny wymaga interwencji
Wciąż słyszymy o antyoksydantach – tajemniczych substancjach, które mają chronić nasze zdrowie i przedłużać młodość. Czym tak naprawdę są i czy rzeczywiście działają? Gdzie ich szukać?
Aby uzmysłowić sobie dlaczego potrzebujemy antyoksydantów, warto poznać zjawisko powstawania wolnych rodników. Wolne rodniki - to cząsteczki, które potrzebują wolnego elektronu. Więc „kradną“ go komórkom naszego organizmu, atakując cząsteczki białek i DNA, które tworzą nasze ciało. W efekcie, w jakimś stopniu, przyczyniają się do niszcznia struktur naszego organizmu - czyli do chorób całego ciała i widocznych efektów starzenia się.
Czy jest to groźne? Reakcje wolnorodnikowe zachodzą w naszym ciele codziennie i przez cały czas - od urodzenia do śmierci. Powstają w wyniku elementarnych procesów metabolicznych - oddychania i ruchu. Nawet najprostszy wysiłek fizyczny uruchamia reakcje powstawia w ciele wolnych rodników. Nie jest to groźne, bo organizm sam potrafi dzięki własnym zapasom antyoksydantów (przeciwutleniaczy) minializować wyrządzane przez wolne rodniki szkody. Kiedy jednak dochodzi do tego niehigieniczny tryb życia, częste przebywanie na słońcu, w zanieczyszonym środowisku, palenie papieosów – ciało znajduje się w tzw. stresie oksydacyjnym. Mówiąc prościej - narażone jest na tak duże ilości wolnych rodników, że nie jest samo w stanie ich zneutralizować. I wtedy wkraczają antyoksydanty!
Gdzie ich szukać? Najlepiej w jedzeniu
Najsłyniejsze antyoksydanty, czyli substancje zwalczjące wolne rodniki pochodzą z jedzenia.To witaminy (C i E), polinfenole (substancje obecne w skórkach ciemnych owoców i w dobrym czerwonym winie (!)), koenzym Q 10, luteina i katechiny występujące w herbacie. Wszystkie te substancje jesteśmy w stanie dostarczać wraz z pożywieniem.
Doktor Małgorzata Lorkowska - Precht, lekarz medycyny estetycznej uważa wręcz, że jeżeli dieta jest zbilansowana i nie brakuje w niej warzyw, owoców oraz ryb nie ma absolutnie żadnej konieczności, aby wspierać się suplmenetami z apteki. Zwłaszcza, że najnowsze badania wykazują, że tylko niewielkie dawki antyoksydantów chronią mitochondria komórek przed zniszczeniam. Zbyt duże - wręcz przeciwnie - mogą być szkodliwe. Potrafią obniżyć poziom enzymów odpowiadających za samonaprawę komórek. Badania te prowadzone były wprawdzie na suplementach syntetycznych i jak twierdzą lekarze nie dotyczą przeciwutleniaczy pochodzących z jedzenia, ale przecież o suplementach piszemy.
Jeśli chodzi o potrawy z antyoksydantami, możemy jeść je bez lęku, że przedawkujemy przeciwutleniacze. W naszym klimacie najpewniejszym źródłem antyoksydantów są kiszona kapusta i ogórki, świeża dynia, papryka (cytryny), pozostałe warzywa i owoce, herbata (zarówno zielona jak i czarna) oraz czerwone (wysokiej jakości) wino.
Skomentuj artykuł
Popularne
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- W jakich chorobach reumatologicznych jest skuteczna krioterapia?
- "Za jakie grzechy, dobry Boże?", reż. Philippe de Chauveron
- “7 dni w Hawanie” reż. Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noe, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabio, Pablo, Trapero, prod. Francja, Hiszpania
- Czy pękające naczynia krwionośne oznaczają, że w możemy mieć w przyszłości problem z przewlekłą niewydolnością żylną?
- Polacy zbyt często lekceważą problemy laryngologiczne
- Na skok spadochronowy nigdy nie jest za późno!
- Moda. Jesień/zima 2012
- „Zawsze piękne. Życie, śmierć i nadzieja w slumsach Bombaju”
- Jak dbać o nogi, by były piękne i zdrowe
- Młodość, reż. Paolo Sorrentino
adamk88 | 02-03-2013
• Oferuje ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
• Zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowego stylu życia.
• Zaledwie 120 ml Monavie to ekwiwalent przeciwutleniaczy zawartych w 13 porcjach owoców i warzyw.
Wszelkie informacje pod adresem [email protected]