Przepisy na pyszne, lekkie i niedrogie dania ze szparagów. Nie tylko białych
Szparagowy zawrót głowy
Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są młode, świeże i w miarę tanie. Coraz łatwiej dostać je w Polsce i stają się z każdym rokiem coraz bardziej popularne.
Warto wiedzieć, że szparagi możemy spotkać w trzech odmianach.
Białe, które chyba najłatwiej znaleźć, wymagają lekkiej obróbki – obieraczką do warzyw trzeba cieniutko obrać zdrewniałą skórkę, omijając główki. Młode, zielone szparagi wystarczy dokładnie opłukać, obciąć końcówki, ewentualnie łuski na łodygach i są gotowe do działań kulinarnych. Najczęściej gotuje się je na parze, zielone krócej, białe i fioletowe nieco dłużej (około 15 minut). Ale sposobów na ich przygotowanie jest nieskończenie wiele i warto w sezonie spróbować kilku różnych przepisów, ponieważ szparagi niesamowicie wzbogacają smak potraw, a w różnych połączeniach zyskują trochę inny charakter.
Argumentem, który na pewno zachęca do spróbowania tych wykwintnych warzyw jest ich wartość odżywcza. Szparagi zawierają mnóstwo witamin (B, B2, B6), ale także kwas foliowy, karoten, wapń i żelazo. A to nie wszystko. Regulują trawienie i obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. To wystarczająco istotne powody, by spróbować szparagów, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Choć trzeba przyznać, że nie wszyscy się do nich przekonują. Tym bardziej polecam eksperymentowanie z różnymi przepisami, żeby znaleźć smak, który najbardziej przypadnie do gustu.
Kilka propozycji ode mnie:
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
Fot. Anna Martens
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Oznaki otyłości
- Rozmowa z Elżbietą Jodłowską - artystką kabaretową, aktorką i autorką
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Celiaklia, choroba trzewna, to przypadłość również osób dojrzałych
- Kiedy można bezpiecznie zacząć uprawiać sport po operacji żylaków ?
- Łagodny przerost gruczołu krokowego. Profilaktyka
- Krioterapia. Kto może korzystać z tej formy rehabilitacji
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Wrastające paznokcie u stóp
- Cukrzyca. Objawy