Spotkanie z Łukaszem Łuczajem, autorem „Dzikiej Kuchni”
Zamiast do supermarketu, chodźmy na łąkę
Najlepiej zbierać rośliny na wsi, w lasach. Ale rośliny dziko rosnące w mieście bywają mniej skażone niż te, które kupujemy w supermarketach – mówi Łukasz Łuczaj, autor książki „Dzika kuchnia” – zielnika i książki kucharskiej w jednym.
Sam autor, biolog, etnobotanik i ekolog, o swojej książce mówi, że to leksykon, fotoreportaż, gawęda, skarbnica przepisów. I tak jest, o czym świadczy zainteresowanie „Dziką kuchnią”. Spotkanie, promujące książkę wydaną przez Naszą Księgarnię odbyło się 19 czerwca 2013 roku w Klubie Solec. Przyszły, bez żadnej przesady, tłumy: głównie wegetarianie, często zresztą całymi rodzinami, osoby zainteresowane zdrowym żywieniem, uczestnicy warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Łukasza Łuczaja.
- Dlaczego napisałem książkę? Bo wydawnictwo mnie do tego namówiło! – żartował Łukasz Łuczaj. Portalowi superstarsi.pl zdradził, że roślinami interesuje się od trzeciego roku życia. – Podczas studiów zainteresowałem się zwłaszcza roślinami jadalnymi. To użyteczna wiedza, która pomaga przeżyć w lesie, a na co dzień pozwala czerpać z darów natury.
Na słowach się podczas spotkania nie skończyło. Na stole pojawiły się liczne zielone dary natury, które Łukasz Łuczaj polecił kucharzowi gotować przez kilka minut a potem częstował chętnych. Smakowało! Zieleniną częstowali się wszyscy, dorośli i dzieci.
Łuczaj podkreśla, że w zbieraniu roślin i „dzikiej kuchni” obecnie nie chodzi o zaspakajanie głodu. - Możemy zbierać czystsze i zdrowsze produkty, mamy radość czerpania prosto z przyrody. Szukanie roślin jadalnych otwiera nas na przyrodę i jej bogactwo – mówi. Jednocześnie przyznaje, że nawet rośliny uważane za jadalne, mogą człowiekowi zaszkodzić, jeśli zostaną niewłaściwie przyrządzone, czy zjedzone w nadmiarze.
Książkę „Dzika kuchnia” można wygrać na portalu superstarsi.pl w konkursie kulinarnym „Owocujemy”. Zapraszamy!
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Targi Dynamiczni 50 Plus Minus. Wrocław, 15 czerwca
- Spotkanie z Łukaszem Łuczajem, autorem „Dzikiej Kuchni”
- Udar cieplny, udar słoneczny: jak zapobiegać, jak leczyć?
- Moda 2012. Mężczyźni 60+
- Jak zmienić styl życia, gdy cierpimy na nietrzymanie moczu?
- Suplementy diety. Jakie są oznaki niedoborów witamin?
- Braki zębowe należy uzupełniać. Mało bólu za to dużo pieniędzy
- Sposób na kolejki do specjalisty w ramach NFZ