Tradycyjna czeska kuchnia jest zdrowa
Czeski polniczek wyzwolony
Z Janem Sechterem, ambasadorem Republiki Czeskiej i Ivaną Bilkovą, dyrektor Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego rozmawiamy o czeskiej kuchni.
Małgorzata Solecka: Panie Ambasadorze, jaka jest Pana ulubiona potrawa narodowa, którą poleciłby Pan użytkownikom portalu superstarsi.pl, kiedy zawitają do tradycyjnej czeskiej restauracji?
Jan Sechter, ambasador Republiki Czeskiej: Ponieważ jesteśmy najbliższym sąsiadem Polski, wiele tradycyjnych dań czeskich i polskich jest do siebie bardzo podobnych, zwłaszcza w regionach przygranicznych. Wschodnia część Czech, Morawy, Śląsk, mają wiele tradycji kulinarnych wspólnych z Polską. Nie są więc to dania, które Polakom trzeba byłoby specjalnie rekomendować. A czeskiemu piwu czy knedlikom rekomendacje nie są potrzebne, doskonale radzą sobie bez nich. Może warto jednak zwrócić uwagę, że knedliki to nie tylko dodatek do dań głównych. Czesi równie często jedzą knedliki na słodko, z truskawkami, owocami leśnymi czy powidłami. Ta słodka wersja mniej się z Czechami kojarzy, niesłusznie. Jeśli więc coś miałbym polecać, to czeskie słodkości a także desery – w Polsce raczej mało znane, a naprawdę wyśmienite. No i wina. Wina morawskie, białe i czerwone. W Polsce prawie niedostępne, a zdecydowanie warte degustacji. Czechy w Europie Środkowo-Wschodniej są regionalnym winnym potentatem.
Czy Państwa zdaniem, w Polsce umiemy przyrządzać knedle?
Ivana Bilkova, dyrektor przedstawicielstwa Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego w Polsce: Już tak! (śmiech)
JS: Na przykład w Lublinie jest czeska restauracja.
IB: Uczyliśmy ich gotować knedle, i nie tylko to. Trzy lata temu wystartowaliśmy w Polsce z projektem „Wędrujący knedliczek”, który jest formą promocji czeskiej kuchni. Współorganizujemy Dni Kuchni Czeskiej, w wybranych restauracjach czescy kucharze szkolą swoich polskich kolegów w przygotowywaniu potraw zgodnie z tradycyjnymi przepisami. W Czechach podchodzimy bardzo poważnie do pielęgnowania tradycji kulinarnych. Restauracje, które chcą uzyskać certyfikat Czech Specials wydawany pod egidą Czech Tourism, we współpracy ze Stowarzyszeniem Hoteli i Restauracji Republiki Czeskiej oraz Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, muszą spełnić wiele kryteriów. W tym, serwować przynajmniej jedno danie narodowe i jedno danie regionalne, przygotowywane według zatwierdzonych receptur. Jakość tych dań jest sprawdzana: co dwa lata kontrolerzy anonimowo odwiedzają restauracje i weryfikują, czy zasługuje ona nadal na certyfikat. W tej chwili w Czechach ma go ponad 300restauracji.
W dziale „Kuchnia” na portalu superstrsi.pl prezentujemy najciekawsze kuchnie narodowe i regionalne. Użytkownicy portalu superstarsi.pl będą mogli poznać przepisy na oryginalne czeskie zupy, dania mięsne, mączne, desery. Jedno już możemy powiedzieć na pewno: w tradycyjnej czeskiej kuchni dużo jest mięsa, tłuszczu (przede wszystkim smalcu), mąki. Jakie czynniki miały wpływ na takie właśnie ukształtowanie się tradycji kulinarnej w Pana kraju?
JS: Warunki geograficzne i klimatyczne, przede wszystkim. Tak naprawdę, korzenie mamy przecież takie same, jak kuchnia polska.
IB: W kuchni czeskiej najważniejszą rolę grają mąka, chleb, potrawy mączne. Gdy mówimy o tradycyjnej kuchni czeskiej, myślimy przede wszystkim o XIX-wiecznych pierwszych księgach kucharskich, w których zebrano oryginalne czeskie przepisy.
JS: Tu trzeba wspomnieć o Magdalenie Rettigovej, najsłynniejszej autorce, która wykonała ogromną pracę spisując i porządkując nasze narodowe przepisy kulinarne. Jej dzieła, to ewenement na skalę europejską, są one częścią naszego dziedzictwa.
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: wyjazd turystyczny, przepisy kulinarne, przepisy, podróże, last minute, kuchniaPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Mężczyźni i ich włosy. Lub po prostu męskie zadbane głowy
- Polacy zbyt często lekceważą problemy laryngologiczne
- Jakich zasad powinny przestrzegać osoby, które mają bliskich krewnych z przewlekłą niewydolnością żylną?
- System ochrony zdrowia nie jest przygotowany do zjawiska starzenia się społeczeństwa
- Grypa. Polacy się nie szczepią i tracą miliardy złotych
- Jakie są przyczyny zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)? Czy istnieje jakaś profilaktyka tej choroby?