Wyspy greckie. Lesbos
Czy wakacje w Grecji w tym roku to dobry pomysł? Znakomity! Na wyspach nawet na początku lipca, gdy wydawało się, że "grexit" jest kwestią godzin, nie dni, było zupełnie niekryzysowo. Tak jest i teraz. Którą spośród pięknych wysp wybrać? W ofertach polskich biur podróży pojawiły się w tym roku wyspy chętnie odwiedzane przez Brytyjczyków, Skandynawów czy Niemców. Wśród nich - Lesbos, trzecia co do wielkości wyspa Grecji, słynąca m.in. z sardynek, oliwy, piaszczystych plaż i nieco chłodniejszych fal Morza Egejskiego. Na tej wyspie nie ma wielkich kurortów turystycznych i pięciogwiazdkowych hoteli z ogromnymi basenami. Są małe miasteczka, liczne greckie tawerny z obłędnymi owocami morza (miejscowym przysmakiem są ośmiornice) i uśmiechnięci, mimo kryzysu, Grecy. I nie ma tłumów. Można odpocząć. Poza sezonem, na przykład we wrześniu, jest jeszcze taniej i ciągle bardzo ciepło.
Fot. Małgorzata Solecka
Nad Anaxos, niewielką turystyczną miejscowością na północnym wybrzeżu Lesbos, góruje charakterystyczny wiatrak
Poczytaj również
-
SPA w Tajlandii
04-01-2013
Najlepsze tajskie sieci SPA: Anantara, Angsana, Aman czy Banyan Tree, są znane na całym świecie. Nie znaczy to jednak, że udając się do mniej znanego miejsca, spotka nas rozczarowanie. Nawet najmniejsze SPA w Tajlandii warte jest odwiedzin. A w niektórych tajskich SPA koszt kilkugodzinnego zabiegu porównywalny jest z dwudaniowym obiadem w przeciętnej warszawskiej restauracji.
-
Al-Mahdija. Dawna stolica Tunezji
30-03-2012
Będąc w Tunezji na leniwych wczasach, warto ruszyć się poza turystyczną zonę. Znani podróżnicy Elżbieta i Andrzej Lisowscy kiedyś przy kolejnej naradzie przy kawie na temat pielęgnacji mojej kotki Mii, wiedząc, że wybieram się do Sousse polecili mi odwiedzenie Al- Mahdiji (Mahdii) dawnej stolicy Tunezji, jak mówili, miasta o charakterze naszego Krakowa.
-
Tradycyjna czeska kuchnia jest zdrowa
12-02-2013
Z Janem Sechterem, ambasadorem Republiki Czeskiej i Ivaną Bilkovą, dyrektor Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego rozmawiamy o czeskiej kuchni.