www.superstarsi.pl

Bezglutenowo nie tylko zdrowo, ale smacznie

Chleb, ciasto, lody, mleko - wszystko robimy sami!

Coraz więcej osób w Polsce musi stosować dietę bez glutenu. Dotyczy to nie tylko osób z celiakią, ale i wielu alergików, czy rekonwalescentów po różnych chorobach. Są również i tacy, którzy chcą sami zmienić dietę, by zdrowiej się odżywiać. I nagle okazuje się, że najprostsze dania stają się niedostępne, a większość lokali gastronomicznych trafia na listę miejsc zakazanych.

Panna cotta z tapioką. Bezglutenowa Panna cotta z tapioką. Bezglutenowa

Najłatwiej byłoby sięgnąć po produkty dedykowane osobom na diecie bezglutenowej, ale od razu natrafiamy na komplikacje. Po pierwsze nie należą one do najtańszych, po drugie są trudno dostępne, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Trzeba posiłkować się sklepami internetowymi lub wyszukiwać pojedyncze produkty, które co jakiś czas pojawiają się na półkach supermarketów. Lista dostępnych, tzw. gotowców bezglutenowych, jest wciąż krótka, nie pozostaje więc nic innego niż własne eksperymenty.

Początki bywają trudne, warto więc korzystać ze sprawdzonych przepisów, a tych pojawia się coraz więcej, zwłaszcza w Internecie. Najłatwiej przygotować zupy i sałatki. Ale przecież wykluczając gluten, nie musimy wcale rezygnować z ciast, pieczywa, naleśników, mimo że ich głównym składnikiem jest mąka.

Mąki bezglutenowe wymagają trochę cierpliwości, ponieważ zachowują się inaczej niż najpopularniejsza pszenna, trzeba też odpowiednio dobierać dodatki, żeby zbliżyć się do smaku znanego z potraw z glutenem. Jest to istotne zwłaszcza, gdy potrawy bezglutenowe mają być przygotowywane dla dzieci.

Okazuje się, a przetestowałam to na sobie, że przy odrobinie wysiłku można gotować smacznie i zdrowo, przygotowując potrawy zgodne z własnym, kulinarnym gustem. Warto również dodać, że przy diecie bezglutenowej często pojawiają się inne elementy, takie jak eliminacja produktów mlecznych czy obniżenie ilości spożywanego cukru. Przepisy prezentowane poniżej uwzględniają również te dodatkowe obostrzenia. Temat pewnie jeszcze powróci, ponieważ nie ustaję w eksperymentach. Na razie to co dotychczas udało mi się przetestować:

 

Pancakes, placki gryczano-ryżowe

 

 

Fot. BibliaSmakow

 

###

 

Naleśniki z amarantusem i karobem

 

 

Fot. BibliaSmakow

###

 

Mleko kokosowe – domowe

 

 

Fot. BibliaSmakow

###

 

Indyk z kozim serem i żurawiną

 

 

Fot. BibliaSmakow

 

###

 

Chleb bezglutenowy na zakwasie

 

 

Fot. BibliaSmakow

 

###

 

Sernik makowy vel makowiec serowy

 

 

Fot. BibliaSmakow

 

###

 

Lody bananowe z mango i jagodami goji

 

Fot. BibliaSmakow

 

 

###

 

 

Panna cotta z tapioką

Fot. BibliaSmakow