www.superstarsi.pl

Czy margaryna może obniżać cholesterol?

Twój Ekspert od Chorób Metabolicznych

Czy po produkty – np. margaryny, reklamowane jako obniżające cholesterol, warto sięgać profilaktycznie, czy dopiero jak już się ma podwyższony poziom złego cholesterolu?

 

Prof. zw. dr hab. n.med. Józef Drzewoski  Prof. zw. dr hab. n.med. Józef Drzewoski

Nie jestem zwolennikiem spożywania margaryny, nawet tej reklamowanej jako prozdrowotna i obniżająca cholesterol. Chociaż skład margaryn różnych producentów różni się, to brakuje w pełni obiektywnych dowodów potwierdzających ich korzystne dla organizmu działanie.

Tak więc lekarz uprawiający medycynę opartą na faktach nie może rekomendować takich produktów. Zwłaszcza, że margaryny zawierają m.in. tłuszcze trans, których nasz organizm nie potrafi się pozbyć i które mają duży potencjał toksyczny w stosunku do naczyń krwionośnych. Mogą więc przyspieszać rozwój miażdżycy.

Nie ufajmy zatem wszystkiemu, do czego przekonują nas reklamy. Postawmy na zdrowe tłuszcze, których nasz organizm potrzebuje – tran, tłuszcze rybne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Oliwa, ryby, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, sezamu – to produkty godne polecenia dla tych, które pozwalają na utrzymywanie lipidów  w organizmie człowieka na prawidłowym poziomie.