www.superstarsi.pl
Jak pogodzić kulinarne plany z czasem jakim dysponujemy i dopasować do liczby zaproszonych gości?
Pierwsza zasada: Wybierz dania, które łatwo przygotować.
Druga zasada: Wybierz dania, które można przygotować dzień wcześniej.
Trzecia zasada: Wybierz dania, które nie wyczyszczą domowego budżetu na miesiąc.
Po zastosowaniu tych trzech zasad możemy dodać ostatnią: myśl nieszablonowo.
Wychodzę z założenia, że proste pomysły są najbardziej genialne. W ramach inspiracji podpowiadam kilka rozwiązań na sylwestrowy wieczór, dań które łatwo przygotować, dzięki czemu istnieje duża szansa, że dotrwamy do północy w całkiem dobrej kondycji. Przy każdej potrawie podaję liczbę porcji, dzięki czemu możemy ocenić czy zaproszeni goście będę w stanie spróbować wszystkiego co zaserwujemy. Ważne są też informacje dotyczące tego, jak długo można daną potrawę przechowywać. Niektóre swobodnie przetrwają dwa dni, wręcz nabiorą głębi smaku, a my rozłożymy przygotowania na dłużej, dając sobie większe szanse na przetrwanie.
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorami
Fot. Anna Martens
###
Fot. Anna Martens
###
###
Klopsy cielęce z pomidorowym pesto
Fot. Anna Martens
###
Sałatka z cykorii i mandarynek z serem pleśniowym
Fot. Anna Martens
###
Focaccia z pomidorkami i ziołami
Fot. Anna Martens
###
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą