www.superstarsi.pl

Pieczona pierś kurczaka z niepowtarzalnym aromatem ziół. Przepisy

Cytryna daje smak wytrawny, a nie kwaśny

Niby zwykła pierś z kurczaka, ale jaki aromat! A wszystko dzięki ziołom i cytrynie. To one sprawiają, że potrawa zyskuje wyjątkowy smak i delikatny sos. Rada: upieczone kawałki cytryny warto wycisnąć na mięsie. Upieczona cytryna nie jest już kwaśna i dodaje wytrawności.

Pieczona pierś kurczaka z niepowtarzalnym aromatem ziół     Pieczona pierś kurczaka z niepowtarzalnym aromatem ziół
  • A tak wygląda z bliska
  • Potrawę można podawać z prawdziwą włoską białą polentą i roszponką polaną oliwą cytrynową.

Składniki:

Pierś kurczaka (podwójna)
Pomidorki koktajlowe na gałązkach
Cytryna
Oliwa z oliwek
Masło
Suszone oregano, sól, pieprz, czerwona papryka słodka
Gałązka rozmarynu
 

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Myjemy pierś z kurczaka i osuszamy ją. Na papier do pieczenia wysypujemy przyprawy: sól, pieprz, dużą szczyptę oregano, paprykę.

Podlewamy to oliwą z oliwek i obtaczamy w takiej masie pierś z kurczaka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z grudką masła. Obsmażamy na niej pierś z kurczaka po 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy ją do żaroodpornego naczynia.

Układamy wokół pomidorki koktajlowe (mogą być z całą gałązką) oraz pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Polewamy wszystko sosem ze smażenia, posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 20 min. W pieczeniu tworzy się bardzo aromatyczny sos.

Można podawać z prawdziwą włoską białą polentą i roszponką polaną oliwą cytrynową.
 

Więcej świetnych przepisów w Kuchni portalu superstarsi.pl. Zajrzyj do kuchni!