www.superstarsi.pl
Niby zwykła pierś z kurczaka, ale jaki aromat! A wszystko dzięki ziołom i cytrynie. To one sprawiają, że potrawa zyskuje wyjątkowy smak i delikatny sos. Rada: upieczone kawałki cytryny warto wycisnąć na mięsie. Upieczona cytryna nie jest już kwaśna i dodaje wytrawności.
Składniki:
Pierś kurczaka (podwójna)
Pomidorki koktajlowe na gałązkach
Cytryna
Oliwa z oliwek
Masło
Suszone oregano, sól, pieprz, czerwona papryka słodka
Gałązka rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Myjemy pierś z kurczaka i osuszamy ją. Na papier do pieczenia wysypujemy przyprawy: sól, pieprz, dużą szczyptę oregano, paprykę.
Podlewamy to oliwą z oliwek i obtaczamy w takiej masie pierś z kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z grudką masła. Obsmażamy na niej pierś z kurczaka po 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy ją do żaroodpornego naczynia.
Układamy wokół pomidorki koktajlowe (mogą być z całą gałązką) oraz pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Polewamy wszystko sosem ze smażenia, posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 20 min. W pieczeniu tworzy się bardzo aromatyczny sos.
Można podawać z prawdziwą włoską białą polentą i roszponką polaną oliwą cytrynową.
Więcej świetnych przepisów w Kuchni portalu superstarsi.pl. Zajrzyj do kuchni!