www.superstarsi.pl
Najlepiej zbierać rośliny na wsi, w lasach. Ale rośliny dziko rosnące w mieście bywają mniej skażone niż te, które kupujemy w supermarketach – mówi Łukasz Łuczaj, autor książki „Dzika kuchnia” – zielnika i książki kucharskiej w jednym.
Sam autor, biolog, etnobotanik i ekolog, o swojej książce mówi, że to leksykon, fotoreportaż, gawęda, skarbnica przepisów. I tak jest, o czym świadczy zainteresowanie „Dziką kuchnią”. Spotkanie, promujące książkę wydaną przez Naszą Księgarnię odbyło się 19 czerwca 2013 roku w Klubie Solec. Przyszły, bez żadnej przesady, tłumy: głównie wegetarianie, często zresztą całymi rodzinami, osoby zainteresowane zdrowym żywieniem, uczestnicy warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Łukasza Łuczaja.
- Dlaczego napisałem książkę? Bo wydawnictwo mnie do tego namówiło! – żartował Łukasz Łuczaj. Portalowi superstarsi.pl zdradził, że roślinami interesuje się od trzeciego roku życia. – Podczas studiów zainteresowałem się zwłaszcza roślinami jadalnymi. To użyteczna wiedza, która pomaga przeżyć w lesie, a na co dzień pozwala czerpać z darów natury.
Na słowach się podczas spotkania nie skończyło. Na stole pojawiły się liczne zielone dary natury, które Łukasz Łuczaj polecił kucharzowi gotować przez kilka minut a potem częstował chętnych. Smakowało! Zieleniną częstowali się wszyscy, dorośli i dzieci.
Łuczaj podkreśla, że w zbieraniu roślin i „dzikiej kuchni” obecnie nie chodzi o zaspakajanie głodu. - Możemy zbierać czystsze i zdrowsze produkty, mamy radość czerpania prosto z przyrody. Szukanie roślin jadalnych otwiera nas na przyrodę i jej bogactwo – mówi. Jednocześnie przyznaje, że nawet rośliny uważane za jadalne, mogą człowiekowi zaszkodzić, jeśli zostaną niewłaściwie przyrządzone, czy zjedzone w nadmiarze.
Książkę „Dzika kuchnia” można wygrać na portalu superstarsi.pl w konkursie kulinarnym „Owocujemy”. Zapraszamy!