www.superstarsi.pl

Suplementy diety. Jakie są oznaki niedoborów witamin?

Źródłem witamin powinno być jedzenie, choć bywają wyjątkowe sytuacje

Witaminy to związki organiczne, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich źródłem powinna być dieta bogata w warzywa, owoce, nasiona, kasze, orzechy, kiełki, tłuszcze roślinne i ryby.

Najlepiej, gdy źródłem witamin jest nasze codzienne jedzenie. W niektórych jednak wypadkach, trzeba sięgnąć po preparaty. Oczywiście po konsultacji z lekarzem.       Najlepiej, gdy źródłem witamin jest nasze codzienne jedzenie. W niektórych jednak wypadkach, trzeba sięgnąć po preparaty. Oczywiście po konsultacji z lekarzem.

W ostatnim czasie suplementy diety zażywa się nie po to, by uzupełnić niedobory, ale by promować zdrowie i zapobiegać chorobom.

Nie pochwalają tego naukowcy i lekarze, twierdząc, że dobrze odżywione populacje nie potrzebują zażywać witamin w ramach prewencji zdrowotnej. - Jeśli nasze menu jest bogate w świeże, nieprzetworzone produkty, jemy różnorodne jarzyny i owoce, wówczas nie trzeba się martwić o niedobór składników odżywczych. Lepiej pobierać witaminy z pożywienia niż z apteki, gdyż te naturalne lepiej się wchłaniają i nie ma możliwości ich przedawkowania — wyjaśnia Anna Senderska, specjalista medycyny rodzinnej, dietetyk w Centrum Medycznym Enel-Med.

Podobnego zdania są naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Według nich, zbyt duża ilość witamin nie jest dobra dla organizmu. Badacze przebadali ponad 38 tys. kobiet w wieku dojrzałym. Żadnej nie brakowało witamin, a mimo to łykały suplementy diety bez porozumienia z lekarzem. Z reguły były to tabletki zawierające magnez, cynk, witaminę B6, kwas foliowy, żelazo i komplet witamin.

Okazało się, że panie po przekroczeniu 50. roku życia nie powinny zażywać suplementów diety bez konsultacji z lekarzem, ponieważ tabletki te szkodzą ich zdrowiu i zwiększają ryzyko wcześniejszej śmierci. Autorzy badania podkreślają, by apteczne pastylki witaminowe zażywać jedynie w razie wyraźnie uzasadnionej medycznej przyczyny, np. w przypadku niedoborów.

 

Seniorzy i sportowcy uzupełniają niedobory

Witaminy dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i grupa witamin B). Pierwsze występują głównie w maśle, tranie, żółtku, mleku i olejach roślinnych, drugie w mięsie, produktach zbożowych, jarzynach i owocach. - Częściej brakuje nam tych, rozpuszczalnych w wodzie, gdyż szybciej eliminują się z organizmu - tłumaczy lekarka.

Suplementy powinny uzupełniać powstałe niedobory np. przy zwiększonym wysiłku fizycznym, przemęczeniu lub z powodu wyeliminowania niektórych składników z diety. Mogą je przyjmować palacze. - Nikotyna powoduje stres oksydacyjny, blokuje różne reakcje biochemiczne, jest antywitaminą, dlatego te osoby mogą łykać pastylki witaminowe. Również osoby często chorujące, nadużywające alkoholu, powinny przyjmować dodatkowe porcje witamin - dodaje dr Senderska.

Na niedobory narażone są także ci, którzy jedzą głównie fast-foody, piją dużo mocnej kawy i herbaty, są w starszym wieku i nie mogą pozwolić sobie na jedzenie wszystkich produktów ze względu na stan zdrowia, a także osoby po przebytych chorobach powodujących osłabienie organizmu, po antybiotykoterapii.

 

Suplementy witaminowe i awitaminoza

Awitaminoza to brak odpowiedniej ilości witamin. Niedobory mogą być spowodowane wadami genetycznymi. Ten rodzaj niedoborów nazywany jest pierwotnym i bywa dziedziczny. Nie wystarczy wówczas bogata w witaminy dieta. W takim przypadku podaje się preparaty multiwitaminowe w dużych dawkach, wyłącznie pod kontrolą lekarza. Z kolei, niedobór wtórny, pojawia się gdy przyjmujemy zbyt małą ilość witamin z pożywienia lub też z powodu zaburzeń trawienia i wchłaniania. W tym przypadku decydujące znaczenie ma odpowiednio ułożona dieta. Objawem awitaminozy może być znużenie, brak apetytu, jak również zmiany skórne, np. suchość, a także kłopoty z widzeniem.

- Nie da się niestety zbadać poziomu witamin w organizmie, dlatego w przypadku tego typu dolegliwości, warto udać się do lekarza, który zapisze odpowiednią dawkę witamin - dodaje.

Najczęściej występuje niedobór witaminy C, a także z grupy B, A i D. Witamina C uczestniczy w ogromnej ilości procesów metabolicznych w organizmie i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Zwalcza m.in. infekcje bakteryjne i wirusowe, poprawia odporność. Nie da się jej przedawkować, jeśli przyjmowana jest w sposób naturalny. Dużo witaminy C można znaleźć w cytrusach, w porzeczkach, w kapuście, w pomidorach, natce pietruszki. - Niedobór witaminy C sprzyja rozwojowi miażdżycy, obniża odporność organizmu, lepiej więc zadbać o jej odpowiednią ilość, szczególnie wczesną wiosną i jesienią - mówi dr Anna Senderska.

 

B w strączkach, D w rybie

Witamin z grupy B brakuje osobom, które nie jedzą warzyw i owoców, alkoholikom i tym, którzy się odchudzają. Trzeba wiedzieć, że zbyt mała ilość witaminy B w organizmie może być przyczyną zmian w układzie nerwowym, może doprowadzić do zaburzeń w układzie krwiotwórczym i sercowo- naczyniowym. Wskazana jest szczególnie w chorobach miażdżycowych.

Witamina B1 występuje w warzywach strączkowych, pełnoziarnistych produktach, w wieprzowinie, w rzodkiewce, kapuście. Witaminę B2 znajdziemy w mleku i jego przetworach i w produktach zbożowych.

Najbardziej narażone na niedobór witaminy A są osoby nadużywające alkoholu, palacze oraz osoby ze schorzeniami wątroby. Produkty bogate w tę witaminę to sery żółte, przetwory mleczne, wątroba ssaków i ryb.  Witaminę D przyjmuje się jedząc ryby, masło, wątrobę ssaków, jajka i pijąc tran. - Jest potrzebna przy tworzeniu tkanki kostnej. Jej brak przyczynia się do krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Odpowiednią jej dawkę przepisuje lekarz - dodaje. 

 

Hiperwitaminoza: nadmiar szkodzi

Przyjmowanie syntetycznych witamin może grozić przedawkowaniem czyli hiperwitaminozą. Łatwo przedawkować można witaminy A,D,E i K.

Hiperwitaminoza witaminy A może powodować ociężałość, utratę apetytu, łysienie, odwapnienie kości, zaburzenia pracy nerek, dysfunkcje serca. Nadmiar witaminy B1 objawia się drżeniem mięśni i kołataniem serca, a witaminy B2 świądem, drętwieniem kończyn oraz uczuciem palenia i kłucia. Z kolei, przedawkowanie witaminy D może spowodować nudności, wymioty, pocenie się, ból oczu, biegunkę. Zbyt duże dawki witaminy E mogą spowodować zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, uczucie zmęczenia i osłabienia.