Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

17-09-2013

Biała, zielona czy czarna ?

Zielona, biała i czarna to herbaty, które zawsze znajdę w kuchennej szufladzie. Jesienią i zimą najczęściej piję czarną z cytryną. Najlepiej mnie rozgrzewa. W ciepłe dni nic nie gasi pragnienia lepiej niż filiżanka białej lub zielonej. Uwielbiam je za ich smak. A do tego mają jeszcze sporo dobroczynnych właściwości. Ale czarna herbata też jest zdrowa. Zawiera prawie tyle samo polifenoli (przeciwutleniacze) co zielona, ponadto w czarnej jest teaflawina, która poprawia funkcje poznawcze mózgu. Co więcej, teaflawina może przyczynić się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. Podobno picie herbaty pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Pod warunkiem, że pijemy ją bez cukru :)

Najnowsze badania przeprowadzone w Japonii mówią, że podobno herbata przyspiesza porost włosów. To ciekawe, bo znam osoby, które wypijają jej sporo, a bujną czupryną raczej pochwalić się nie mogą :)

 

Pamiętajmy, że na smak herbaty ma wpływ sposób i czas parzenia. Pyszną czarną zalewamy wrzątkiem i parzymy od 3 do 5 minut. Jeśli dłużej będzie się parzyć uwolnią się taniny, które sprawią, że herbata stanie się gorzka. 

Jaką herbatę polecacie? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-09-10 12:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Groźna bakteria w jedzeniu

    Parę dni temu w Domu Pomocy Społecznej Olsztynie oraz w szpitalu w Dobrym Mieście zatruło się kilkadziesiąt osób. Przyczyną zatruć była prawdopodobnie bakteria laseczki woskowej (bacillus cereus), a dokładnie toksyny przez nią wytwarzane. Tę bakterię wykryto w próbkach żywności (w zupie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-03 09:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Flawonoidy rozprawią się z rakiem trzustki

    Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w owocach, warzywach, ziołach. Chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu, a także zapobiegają chorobom serca. Te...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-29 11:39:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szczęście mierzone w kilogramach

    Jesteś szczęśliwym mężem lub żoną? Uważaj, bo możesz przytyć. Amerykańscy naukowcy są zdania, że w ciągu kilku lat po ślubie, kochającym się parom przybywa kilogramów. Dlaczego? Bo, po pierwsze, ponoć są pewni swoich uczuć, swojej pozycji w związku, a po drugie nie planują kolejnego ślubu, w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-27 11:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Najlepsza z beczki

    Uwielbiam kiszoną kapustę. Kwaśną, jędrną, domową. Ta ze sklepu mi nie smakuje. No chyba, że z małych warzywniaków, które sprzedają ją z beczki. Właśnie taka kapusta ma najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Ta ze słoika lub z torebki jest pasteryzowana i w związku z tym pozbawiona...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-22 14:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na zdrowe stawy tłusta rybka

    Ryba wpływa na zdrowie i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Powinno się ją jeść najlepiej parę razy w tygodniu. Naukowcy ze Sztokholmu przekonują, że jedzenie np. łososia, śledzia, tuńczyka, makreli albo innych tłustych ryb zmniejsza ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), aż o 52...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012