Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

14-06-2012

Białe czy zielone?


- Na co pani ich tyle kupuje? Przecież to smaku nie ma. Lepiej pani kalafiora weźmie - zagadnął mnie ostatnio sprzedawca na targu.
Kupowałam szparagi. Takich ilości jak w tym sezonie nie zjadłam jeszcze nigdy. Codziennie, od maja, są na obiad albo na kolację, pod różną postacią. Na szczęście moja rodzina też je uwielbia. Ostatnio jadamy głównie grillowane. Najpierw marynuję je w ziołowej oliwie, a po upieczeniu przyprawiam solą, pieprzem i cytryną. Pyszne są też ugotowane i podane z masłem cytrynowym lub z sosem, np. koperkowym. Gotując je, główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. 
I choć teraz chwilowo mam ich dosyć, kupuję je i zamrażam, bo w sklepach poza sezonem ich nie znajdziemy, no chyba że marynowane. A świeże, zimą do tarty albo zupy-kremu będą w sam raz.

Pamiętajcie, że sezon na nie trwa do około 24 czerwca, zatem korzystajmy, bo potem znów trzeba będzie czekać na nie cały rok. 
Niektórzy mrożą szparagi wcześniej zbalanszowane. Ja po obraniu (białych) wkładam je od razu do woreczków. Przed użyciem nie trzeba ich odmrażać, wystarczy wrzucić do wrzątku lub na patelnię.

Szparagi polecane są osobom dbającym o linię, bo są lekkostrawne, mało kaloryczne (w 100 g mamy tylko 25 kcal) i w 95 proc. składają się z wody. Zawierają witaminy:A, z grupy B i C, a także potas, wapń, fosfor, magnez. Od wieków przypisywano im  właściwości lecznicze, np. wspomagają leczenie reumatyzmu czy zapalenia pęcherza. 
W medycynie ludowej były używane jako środek tonizujący, uspokajający oraz do leczenia zapalenia nerwów. Zaś w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków odwar z nich był lekiem przeciwdepresyjnym. Stosowano go także w leczeniu cukrzycy, impotencji oraz smarowano nim rany i wysypki skórne.

Szparagi pochodzą z Azji, do Polski dotarły na przełomie XVIII I XIX wieku. Białe szparagi są tego koloru, ponieważ rosną pod ziemią i zanim się przebiją zostają zebrane, więc nie oglądają słońca. Fioletowe, cenione przez Francuzów są wycinane, gdy główki wyjdą na słońce i lekko się zabarwią, zaś zielone, rosną nad ziemią i stąd ich barwa. Te ostatnie lubię najbardziej. Nie trzeba ich obierać i mają wyrazisty smak.

Kupując szparagi zwracajcie uwagę, by miały zdrowe, jędrne główki, bez żadnych plamek. Można też sprawdzić czy szparagi są świeże zginając łodygę. Jeśli się zegnie, lepiej poszukać innych. 
Po złamaniu świeże szparagi powinny wydzielać sok. Nie trzymajmy ich w wodzie, bo stają się kwaśne. Lepiej zawinąć w mokrą ściereczkę i włożyć do lodówki. 
Smacznego!

           
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-06-10 22:45:00

    Szczaw pobudza apetyt

    Zadzwoniła dziś do mnie koleżanka. Kupiła na targu szczaw i nie bardzo wiedziała co z nim zrobić. Ja za szczawiem nie przepadam, parę razy jadłam zupę szczawiową, która nie bardzo mi smakowała, dlatego tych liści raczej nie kupuję. Zastanawiałam się co można z niego zrobić oprócz zupy....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-09 22:34:00

    Mało męski brzuch!

    Z lekkim niepokojem przyglądałam się piątkowym zakupom. Panowie z koszykami piwa, czipsów i tym podobnych przekąsek biegali po sklepie. Ci szczupli tak bardzo mnie nie drażnią, ale ci z wyraźną nadwagą i wielkimi brzuchami już tak. Rozumiem, że Euro, że Polacy grali i piwo konieczne, ale po...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-08 22:15:00

    Idzie lato, pić się chce. Woda na zdrowie.

    Unia Europejska zakazała dosypywać cukier do soków owocowych i nektarów, ale polscy producenci tym się nie martwią, bo jak deklarują, cukru nie dodają, bo to podraża produkt. Martwią się raczej o to, że konsumenci coraz rzadziej kupują soki. I pewnie rynek dalej będzie się kurczył, bo soki w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-04 15:05:00

    Walka z rakiem na ostro

    Mam znajomego, który diabelsko ostrą kapsaicynę dodaje do wszystkiego. Gdy ostatnio spróbowałam u niego sałatki z rzepy, przez kwadrans czułam palenie, pieczenie, łzy kapały jedna za drugą, a język zesztywniał. Dopiero wtedy zrozumiałam czym jest pikantne jedzenie w jego wykonaniu. 

    czytaj więcej »

  • data publikacji: 2012-05-31 11:11:00

    Te owoce mają dużo cukru i pestycydów

    Winogrona nie są polecane osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów oraz diabetykom, ponieważ zawierają spore ilości glukozy i fruktozy. Gdy będziemy sobie na nie pozwalać zbyt często, przybędzie nam tu i ówdzie.

    Ale tym razem ten cukier nie niepokoi mnie tak bardzo jak pestycydy w...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012