Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

16-10-2013

Chemia jest wszędzie !

Chemia jest wszędzie, nawet w warzywach. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy produkty prosto z pola były zdrowe. Są co prawda ekologiczne jarzyny, ale czy cena jaką trzeba nam zapłacić pozwala na ich codzienne kupowanie? Nie każdego na to stać. Ostatnio przeczytałam, że amerykańska organizacja Enviromental Working Group zbadała, które jarzyny i owoce mają najwięcej chemii. Wielu z nas wśród najbardziej zanieczyszczonych warzyw wymienia przede wszystkim sałatę, która kumuluje ołów, dlatego nie powinno się jej siać przy ruchliwych drogach. Ale oprócz ołowiu, są jeszcze pestycydy, które nasi rolnicy chętnie wykorzystują w walce ze szkodnikami, bakteriami, grzybami. Pestycydy bardzo nam szkodzą. Badania pokazują, że jeśli przez długi czas w naszym organizmie będzie się utrzymywać wysokie ich stężenie, wówczas narażamy się na zachorowanie na raka, na zaburzenia ze strony układu nerwowego czy zaburzenia hormonów. 

Według amerykańskiej organizacji najbardziej nafaszerowane chemią są jabłka. I chyba jest w tym sporo prawdy, bowiem kiedyś czytałam, że sadownik zanim dostarczy jabłko do sklepu opryskuje je nawet kilkanaście razy. To dlatego takie jabłka pięknie wyglądają nawet zimą. Moje jabłka z działki, nie pryskane, przechowywane w chłodnym pomieszczeniu, z czasem zaczynają "się marszczyć". A te sklepowe zawsze są jędrne. 

Na liście, za jabłkami są:  truskawki, winogrona, seler, brzoskwinie, szpinak, słodka papryka, nektarynki, ogórki i ziemniaki. Najmniej zanieczyszczone są natomiast: słodka kukurydza, cebula, ananas, awokado, kapusta, zielony groszek, papaja, mango, szparagi, bakłażan. Specjaliści podkreślają, by wybierać owoce od polskiego rolnika, który nie stosuje dużej ilości chemii. Przed zakupem najlepiej powąchać owoc lub warzywo. Zdarza się, ale raczej w supermarketach, że np. truskawki czy pomidory są opryskane specjalnymi zapachami, które po ich umyciu znikają. Warto też zwrócić uwagę na wygląd: jeśli pomidor ma małe dziurki, to znaczy, że był naszpikowany chemią, by szybciej dojrzał. Pamiętajmy, że naturalne produkty mają różne plamki czy ubytki.  

Latem warto hodować warzywa na własnym balkonie, papryce, pomidorkom koktajlowym wystarczy doniczka z ziemią i słońce. A poza sezonem radzę, by pomidorów nie kupować, a po warzywa i owoce najlepiej jeździć na targ. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-10-07 11:20:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Unikajmy przetworzonej żywności !

    Nie kupujcie popcornu, który przygotowuje się w mikrofalówce, bo jest bardzo szkodliwy. Naukowcy z Center for Drug Design na University of Minnesota wzięli go ostatnio pod lupę. Okazuje się, że producenci dodają do niego diacetyl. To żółta ciecz, która nadaje potrawom maślany smak i jest...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-20 13:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pomarańcza na choroby

    Bardzo lubię świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Zimą, kiedy cytrusy najlepiej smakują, chętnie pijemy taki sok na śniadanie. Niedawno przeczytałam, że działa on bardzo korztystnie na nasze zdrowie. Podobno warto go pić w profilaktyce chorób nowotworowych. Byle nie przesadzać z ilością, bo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-17 08:40:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Biała, zielona czy czarna ?

    Zielona, biała i czarna to herbaty, które zawsze znajdę w kuchennej szufladzie. Jesienią i zimą najczęściej piję czarną z cytryną. Najlepiej mnie rozgrzewa. W ciepłe dni nic nie gasi pragnienia lepiej niż filiżanka białej lub zielonej. Uwielbiam je za ich smak. A do tego mają jeszcze sporo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-10 12:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Groźna bakteria w jedzeniu

    Parę dni temu w Domu Pomocy Społecznej Olsztynie oraz w szpitalu w Dobrym Mieście zatruło się kilkadziesiąt osób. Przyczyną zatruć była prawdopodobnie bakteria laseczki woskowej (bacillus cereus), a dokładnie toksyny przez nią wytwarzane. Tę bakterię wykryto w próbkach żywności (w zupie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-03 09:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Flawonoidy rozprawią się z rakiem trzustki

    Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w owocach, warzywach, ziołach. Chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu, a także zapobiegają chorobom serca. Te...

    czytaj więcej »

Popularne


Styczeń 2019
PN WT ŚR CZ PT SO ND
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
webstar 2012