Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

27-03-2014

Cukier jak narkotyk

Znajoma, postanowiła, że przez okres postu nie będzie jadła słodyczy. Do końca zostało jej jeszcze kilka tygodni, a ona już cierpi wchodząc do sklepów. Czy wytrwa? Wątpię. Dlaczego tak jej trudno? Bo dotychczas jadła niezliczone ilości słodyczy. A zdaniem niektórych uczonych cukier działa jak narkotyk! Uzależnia. Uważają oni, że produkty bogate w tłuszcz i cukier pobudzają układ nagrody w mózgu zwiększając poziomu neuroprzekaźnika - dopaminy, tak jak robią to uzależniające leki czy narkotyki. Nie potwierdziło się to jednak w poważnych badaniach naukowych. 

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że cukier negatywnie wpływa na zdrowie. Jest przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2, sprzyja chorobom układu krążenia oraz otyłości. Rządy wielu krajów zastanawiają się co zrobić, by ludzie mniej słodzili. Niektóre państwa chcą wprowadzić podatek od słodzonych napojów. Ja jestem za. Opodatkujmy niezdrowe jedzenie. Niech Ci, którzy bezkarnie wcinają czipsy i słodycze, leczą się na własny koszt. Podobnie należy zrobić z palaczami. Palisz? Lądujesz na końcu kolejki do leczenia. Powinniśmy wziąć większą odpowiedzialność za swoje zdrowie, a nie czekać na to, co ustalą za nas władze !

Światowa Organizacja Zdrowia WHO wydała ostatnio zalecenia, by ograniczyć spożycie cukru i zjadać go o dwa razy mniej niż do tej pory ( z cukru może pochodzić najwyżej 10 proc. wszystkich kalorii). Jest też zalecenie, że w przyszłości powinno się jeszcze obniżyć spożycie. 

Nowe zalecenia mówią, że kobieta o normalnej wadze może zjeść dziennie około 50 g cukru (10 łyżeczek), a mężczyzna 70 g (14 łyżeczek). Dla przykładu podam, że w jednej puszce coli znajduje się aż 35 g cukru. Oprócz napojów, dosładza się praktycznie wszystko i naprawdę trzeba się natrudzić, by znaleźć bezcukrowe dania. Producenci słodzą jogurty, chleby, przeciery pomidorowe, płatki śniadaniowe itd.

Dane GUS pokazują jak bardzo lubimy słodzić. W 2011 r. przeciętny Polak zjadł 39 kg cukru. Oznacza to, że codziennie zjadamy średnio ok. 100 g cukru, czyli bardzo dużo. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-03-25 10:50:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Brak mięsa na talerzu=niższe ciśnienie

    Naukowcy z Japonii przeanalizowali wyniki wielu ważnych badań i doszli do wniosku, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi- średnio o 4,8 mm Hg (słupa rtęci) ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do osób, które jedzą mięso. 

    Wyniki ich analizy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-17 17:33:00

    Podjadamy na potęgę!

    Oglądałam ostatnio program, w którym otyła kobieta, która poddała się kuracji odchudzającej, bez efektów niestety, oszukiwała nie tylko siebie ale i lekarzy, nie przyznając się ilości zjadanego w ciągu dnia jedzenia. Gdy prawda wyszła na jaw okazało się, że zjada pięć razy więcej niż...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-10 09:54:00

    Dieta przodków robi furorę!

    W ostatnim czasie sporo mówi się na temat diety paleo. Jej zwolennicy są zdania, że zapewni ona smukłą sylwetkę i zdrowie. Dr Loren Cordain, autor książki "Dieta Paleo", profesor Colorado State University i ekspert w dziedzinie diety paleolitycznej jest zdania, że ludzie są przystosowani...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-21 18:50:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Borówka spali tłuszcz

    Lubię ją z grillowanym oscypkiem. Borówka brusznica dobra jest także jako dodatek do mięs, np. do dziczyzny. Z niej robi się także galaretki -  jest m.in. składnikiem sosu Cumberland, który podaje się na zimno do dzika lub zająca. Przyrządza się go z galaretki borówkowej i miesza z chrzanem,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-18 11:13:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bąbelkowa tuczy, ciemna "leczy"

    Nie lubię ani białej czekolady ani dmuchanej, wypchanej powietrzem. Są za słodkie, a poza tym bardzo tuczące i niewiele mają wspólnego z pyszną, prawdziwą czekoladą. Czekolada bąbelkowa wydaje się być light, bo waży mniej od tradycyjnej tabliczki, ale niestety szybciej od niej utyjemy, bo...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012