Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

25-08-2014

Cytryna dobra na wszystko

Moja babcia codziennie pije szklankę wody z cytryną. I nie choruje, bo cytryna to samo zdrowie. Poprawia trawienie, jest skuteczna w leczeniu zapaleń jamy ustnej, pasożytów i kamieni w drogach moczowych. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najnowsze doniesienia naukowców mówią, że cytryny jedzone w całości razem ze skórą, miąższem i pestkami mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju raka i nadciśnienia. W skórce cytryny znajduje się prawie 10 razy więcej witamin i związków bioaktywnych niż w soku. Należy tylko pamiętać, by skórkę wcześniej sparzyć i dokładnie wyszorować. 

Jedno z badań wykazało, że skóra z cytryny jest skuteczna w zahamowaniu rozwoju guzów. Osobom z nowotworami podawano skórkę cytrynową i zaobserwowano wyraźny spadek raka płaskonabłonkowego w porównaniu z pacjentami, którzy jedynie pili sok cytrynowy. Badacze uważają, że te wyniki są związane ze stężeniem w skórce oleju D-limonenu - znanego inhibitora raka piersi, płuc i jelita grubego. 

nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-08-19 10:27:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Łosoś i orzechy na szczuplejszą talię

    O tym, że ryby i orzechy są zdrowe i warto je włączyć do menu nie trzeba nikogo przekonywać. Mogę podać jeszcze jedną zaletę tych produktów. 

    Naukowcy udowodnili, że łosoś i włoskie orzechy mogą być naszymi sprzymierzeńcami w walce z nadmiernym tłuszczykiem, szczególnie w okolicy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-18 11:35:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Po szpinaku mniejszy apetyt

    Szpinak pięknie mi w tym roku wyrósł w ogródku. Młode listki dodawałam do sałatek, do sosów, do koktajli. Niedawno przeczytałam, że jego listki zawierają tylakoid, który może mieć wpływ na mniejszy apetyt. Osoby, które wzięły udział w eksperymencie przyjmowały tylakoid i po kilku dniach...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-28 11:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jemy mało wołowiny

    Na polskich stołach królują kurczak, indyk oraz wieprzowina. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że uwielbiamy mięsne dania. Rocznie w Polsce, na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego tylko 1,5 kilograma to wołowina. To bardzo mało w porównaniu ze średnią...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-22 12:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedz tak, jak lubisz !

    Sceptycznie podchodzę do diet, które co jakiś czas robią furorę. Wolę jeść to, na co mam ochotę, w niedużych ilościach, niż wykluczać z menu jakieś produkty na długie tygodnie. Są jednak osoby, które chętnie eksperymentują i szukają dla siebie odpowiedniej diety. Popularne jest jedzenie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-17 10:56:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bardzo zdrowe małe pestki

    Jako dziecko bardzo lubiłam siadać na ganku u babci i skubać pestki słonecznika. Dziś wolę słoneczniki w wazonie. 

    Warto zjadać pestki słonecznika bowiem to samo zdrowie - sięgając po nie dostarczamy sobie białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012