Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

10-09-2013

Groźna bakteria w jedzeniu

Parę dni temu w Domu Pomocy Społecznej Olsztynie oraz w szpitalu w Dobrym Mieście zatruło się kilkadziesiąt osób. Przyczyną zatruć była prawdopodobnie bakteria laseczki woskowej (bacillus cereus), a dokładnie toksyny przez nią wytwarzane. Tę bakterię wykryto w próbkach żywności (w zupie mlecznej oraz w potrawce z kurczaka), które były serwowane chorym i podopiecznym.

Bakterie bacillus cereus namnażają się m.in. w skutek złego przechowywania przegotowanej żywności. Można je znaleźć np. w mięsie, w mleku, w ryżu, a także w rybach czy warzywach. Mogą się znajdować również w deserach, w bitej śmietanie czy w galaretkach, budyniach. Trudno ich się pozbyć, bo produkują ciepłooporne przetrwalniki, które w sprzyjających warunkach się namnażają. Zjedzenie pokarmów zanieczyszczonych tymi bakteriami może powodować wymioty, biegunkę, złe samopoczucie. Osoby z obniżoną odpornością, np. po kuracji antybiotykowej są bardziej narażeni na zatrucie bakterią niż osoby zdrowe. Gorzej też będą znosić zatrucie pokarmowe. Na szczęście toksyny bakterii nie powodują trwałego uszczerbku w organizmie. Są wydalane. Jednak jedna osoba w Olsztynie zmarła. Czy przez tę bakterię? Pokażą badania.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-09-03 09:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Flawonoidy rozprawią się z rakiem trzustki

    Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w owocach, warzywach, ziołach. Chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu, a także zapobiegają chorobom serca. Te...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-29 11:39:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szczęście mierzone w kilogramach

    Jesteś szczęśliwym mężem lub żoną? Uważaj, bo możesz przytyć. Amerykańscy naukowcy są zdania, że w ciągu kilku lat po ślubie, kochającym się parom przybywa kilogramów. Dlaczego? Bo, po pierwsze, ponoć są pewni swoich uczuć, swojej pozycji w związku, a po drugie nie planują kolejnego ślubu, w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-27 11:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Najlepsza z beczki

    Uwielbiam kiszoną kapustę. Kwaśną, jędrną, domową. Ta ze sklepu mi nie smakuje. No chyba, że z małych warzywniaków, które sprzedają ją z beczki. Właśnie taka kapusta ma najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Ta ze słoika lub z torebki jest pasteryzowana i w związku z tym pozbawiona...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-22 14:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na zdrowe stawy tłusta rybka

    Ryba wpływa na zdrowie i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Powinno się ją jeść najlepiej parę razy w tygodniu. Naukowcy ze Sztokholmu przekonują, że jedzenie np. łososia, śledzia, tuńczyka, makreli albo innych tłustych ryb zmniejsza ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), aż o 52...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-16 09:29:00

    Mężczyzno, zrób sobie kanapkę!

    Znam wielu mężczyzn, którzy nie przywiązują wagi do pierwszego posiłku. Jeśli nie mają gotowego śniadania na stole, nie będą jeść. W godzinach popołudniowych przekąszą kupionego po drodze kabanosa, drożdżówki z makiem lub trójkąt serka i popiją słodkim napojem. A po powrocie do domu, do...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012