Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

25-03-2013

Jedzmy owoce jagodowe !

 

Ostatnio pisałam o dobroczynnych właściwościach awokado. Tym razem też będzie o owocach, ale o tych, za którymi tęsknię najbardziej, czyli o truskawkach i borówkach amerykańskich. Najlepsze są przecież te w sezonie. 

Miłośnicy tych owoców mogą je jeść z przekonaniem, że dbają o swoje zdrowie. Owoce są bogate we flawonoidy, które są również obecne w czerwonych winogronach i czerwonym winie, jeżynach, bakłażanach, a także innych owocach i warzywach, zwłaszcza mających barwę od czerwonej po fioletową. Mają korzystny wpływ na układ krążenia, m.in.: przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej i rozszerzają naczynia krwionośne. 

Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii twierdzą, że zjadanie co najmniej trzech porcji truskawek i borówek amerykańskich tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią. Takie wnioski naukowcy wysnuli badając ponad 93 tys. pań w wieku 25-42 lata. W ciągu 18 lat panie musiały co cztery lata wypełniać ankiety na temat swojej diety. Kobiety, które jadły najwięcej tych owoców miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej, nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.

Borówki amerykańskie i truskawki zostały uwzględnione dlatego, że są to owoce najczęściej jedzone przez mieszkańców USA. Nie wykluczone jest, że inne składniki diety mogą wywoływać podobny wpływ na zdrowie. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-03-19 14:34:00

    Awokado na zdrowie

     

    Lubicie awokado? Ja rzadko po nie sięgam, zupełnie nie wiem dlaczego, bo przecież lubię. Mój znajomy używa go zamiast masła do smarowania chleba. Czy wiecie, że tłuszcze w awokado są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, co te zawarte w maśle. Owoc zawiera mnóstwo witamin...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-03-11 16:45:00

    Kieliszek wina = lepsze rokowania dla chorych ?

    Kieliszek wina dziennie zwiększa szanse przeżycia chorych z rakiem piersi - tak sądzą naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge, współpracujący z South Egypt Cancer Institute. 

    By tego dowieść zbadali ok. 13 tys. kobiet cierpiących na ten nowotwór. Statystyki mówią, że ryzyko zgonu chorej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-26 15:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zakazane, bo pogarszają wygląd

     

    Z trądzikiem zmagają się nie tylko nastolatki, coraz częściej dotyczy także dojrzałych osób. Amerykańscy naukowcy z New York Medical College i New York University, że dieta ma niebagatelny wpływ na stan skóry nastolatków oraz dorosłych. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-18 15:46:00

    Nie dla śmieciowego jedzenia !

     

    Unikam barów szybkiej obsługi. Nie wstępuję do nich nawet wtedy, gdy jestem głodna jak wilk. Wolę zjeść banana albo jabłko i zrobić zdrowy obiad. 

    Podoba mi się pomysł lekarzy z kanadyjskiej prowincji Ontario, którzy domagają się specjalnych etykiet na tzw. śmieciowym jedzeniu, np....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-07 18:21:00

    Tłusto mi

    Miałam ambitny plan, by wybrać się na Górczewską w Warszawie po najlepsze pączki. Nie udało mi się. Poszedł znajomy. Miał kupić. Po godzinie oczekiwania w kolejce na mrozie, zrezygnował, bo zapowiadały się jeszcze przynajmniej dwie godziny stania. Też bym odpuściła. Kupiłam w innej...

    czytaj więcej »

Popularne

Marzec 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
webstar 2012