Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

24-07-2012

Już nas nie oszukają!


No chyba, że wymyślą jak obejść przepisy, a jak wiadomo Polak potrafi i nawet z wody szynkę zrobi. Unia Europejska nareszcie zmienia zasady dotyczące znakowania i nazywania towarów. Przepisy już weszły w życie, ale producenci mają jeszcze 2,5 roku by się do nich stosować.  
Sporo zmian szykuje się m.in. w branży mięsnej, gdzie przecież nie brakuje nieuczciwych producentów. Oprócz tego, przetwórnie ryb będą musiały lepiej informować nas o składzie, jeśli ich produkt będzie zawierał wodę.

Dziś za parę złotych sklepy sprzedają coś co nazywa się szynką tradycyjną, swojską, wiejską, spod strzechy itp. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że za tę cenę nie ma co liczyć na swojski przysmak. Robert Makłowicz kiedyś powiedział, że dobra szynka musi kosztować minimum 40 zł za kilogram. 
Mięsa nie jem od 15 lat, ale kupuję je córce od czasu do czasu. Wolę kupić parę plasterków po wyższej cenie i wiedzieć za co płacę. Często sama też robię domową wędlinę gotując kawałek mięsa z przyprawami. 


 

Ale wracając do nowych przepisów -  producent nie będzie mógł nazwać swojej pseudoszynki tradycyjną jeśli nadal będzie ją produkować dodając 50 proc. wody na 50 proc. mięsa, co dziś jest częstą praktyką. Przepisy mówią, że jeśli dodana do produktu woda będzie stanowić powyżej 5 proc. wagi, to informację o tym trzeba będzie podać w nazwie produktu.


Może być ciekawie. Ciekawe jakie nazwy wymyślą dla takich produktów. Skoro szynka zawiera aż 50 proc. wody to spokojnie można ją nazwać wodą z szynką albo szynką wodną? Tak samo będzie z parówkami, kiełbasami, pasztetem. Jeśli zawierają wodę, producent będzie miał obowiązek nam o tym powiedzieć. 


Bardzo mnie to cieszy. Koniec z nieuczciwymi praktykami! Wkurza mnie, że małe uczciwe masarnie muszą walczyć z masowymi producentami, którzy za nic mają nasze zdrowie. Im chodzi tylko o zysk. 


nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 24-07-2012

    ociekające wodą wędliny to polska specjalność, ludzie kupią wszystko. tylko, że marna, tania wędlina zaraz robi się śmierdząca. droższe tradycyjne mogą leżeć w lodówce tydzień.
    rachunek jest prosty
  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 03-08-2012

    A jak ktoś nie ma pieniędzy na droższą szynkę to ma już jej w ogóle nie jeść? uważam, że dobrze, że są tańsze i droższe rzeczy, wiadomo kosztem niskiej ceny musi coś być ale ludzie mają wybór, a jak ktoś chce wykwintną szynkę to nie musi kupować tej taniej. Nie ma to jak swoje wiejskie wyroby. To jest pyszne!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-07-20 14:12:00

    Mleko sojowe niedobre dla zębów ?

    Mleko sojowe jest otrzymywane z ziaren sojowych. Nie zawiera laktozy, więc mogą je pić osoby, które jej nie tolerują. Ma sporo białka i witamin z grupy B, nie ma cholesterolu. W porównaniu do mleka krowiego zawiera jednak mniej wapnia i witaminy D. 
Ostatnio mleko sojowe wzięli pod...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-17 14:55:00

    Domowe też mogą być trujące. Uwaga na przetwory.

    Ja już robiłam kompot z czerwonych porzeczek, pierwsze słoiczki musu jabłkowego z papierówek, lada dzień ruszam z ogórkami. Wiśnie zaś nastawiłam na nalewkę.

    Ostatnio się dowiedziałam, że do przetworów, owoce pestkowe należy pozbawić pestek, ponieważ zawierają amigdalinę, która w żołądku...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-12 11:01:00

    Na obiad nie tylko w piątek i nigdy panga!

     

    To, że ryby są zdrowe i warto je jeść, wiedzą niemal wszyscy. Ale ja znalazłam nowe potwierdzenie tego, że powinny być jak najczęściej na naszych talerzach. Naukowcy udowodnili, że osoby, które jedzą dużo ryb, są mniej zagrożone ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego i odbytnicy....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-09 19:40:00

    Zamiast truskawki octan benzylu

    Upały nie odpuszczają. Jeść się nie chce, ale trzeba dużo pić.

    Schładzam się wodą, lemoniadą, zimnym koktajlem owocowym, a ostatnio chłodną, gęstą, gorzką czekoladą do picia z gałką lodów waniliowych z pijalni czekolady Wedel. W gorące dni, dobre są też lody. Ale niestety do dobrej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-07-07 16:20:00

    Idziemy na jagody!

    
Kto już był w lesie z koszyczkiem? Ja się dopiero wybieram - czekam aż upały trochę zelżeją. Kiedyś, jako nastolatka, nie znosiłam rodzinnych wypraw z mamą i tatą na jagody. Zwykle kończyło się tym, że rozdzielaliśmy się w lesie, oni z moją siostrą chodzili i szukali, a ja siedziałam pod...

    czytaj więcej »

Marzec 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
webstar 2012