Kanapka rano = mniejszy obiad
Obchodziliśmy niedawno Dzień Zdrowego Śniadania, podczas którego eksperci przekonywali nas jak ważny dla zdrowia jest poranny posiłek. Mam dobrą wiadomość szczególnie dla osób odchudzających się. Jeśli będą pamiętać o śniadaniu, mają duże szanse, że uda im się zgubić nadprogramowe kilogramy. Neurobiolodzy z Imperial College London zbadali, że osoby, które nie jedzą rano śniadania, w ciągu dnia mają największą ochotę na potrawy kaloryczne i tłuste. Ochotnikom, którzy mieli prawidłową wagę, zeskanowano mózgi rezonansem magnetycznym. Następnie pokazywano im zdjęcia z jedzeniem zarówno po śniadaniu, jak i na czczo. Okazało się, że głodny mózg był bardziej zainteresowany pożywnymi i tłustymi daniami w porze lunchu. Badanym osobom w porze lunchu podawano też posiłki. Ci, którzy wychodzili z domu bez śniadania, wybierali porcje bardziej kaloryczne niż osoby, które jadły rano. Według naukowców, poranny posiłek wycisza apetyt i zapewnia stabilny poziom cukru w organizmie.