Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

14-04-2012

Macie szczypiorek? Dziś robimy twarożek!

Od kilku dni mam wielką ochotę na pachnący biały ser z ziołami, z rzodkiewką i szczypiorem. Zamiast iść do sklepu po kostkę sera, wyciągam z lodówki mleko i po raz pierwszy sama zrobię sobie twarożek. Od lat robi go moja ciocia, tyle, że ona po mleko idzie do swojej krowy. Ja niestety jej nie mam :) Ale kupuję mleko z tzw. mlekomatów. Mleko musi być świeże, z UHT twaróg na pewno nie wyjdzie. 
Mleko przelewam do kamionkowego garnka i dodaję parę łyżek śmietany, żeby je zakwasić. I już wiem, że sera dziś nie zjem. Mleko musi postać przykryte lnianą ściereczką parę dni. Im dłużej, tym twaróg będzie kwaśniejszy. 
Gdy się zsiądzie, naczynie z mlekiem wstawiamy do garnka z zimną wodą i ostrożnie podgrzewamy w tzw. kąpieli wodnej. Woda nie może wrzeć! Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie gorące. Tajemnica leży właśnie w wolnym podgrzewaniu. Jak mleko będzie zbyt gorące, ser będzie się kruszył. 
Mleko co jakiś czas mieszamy aż zacznie się oddzielać serwatka. Po kilku minutach przelewamy serwatkę przez płócienną ścierkę, zawijamy i odwieszamy na kilka godzin, by dobrze ją odcisnąć. I gotowe! Wystarczy jeszcze włożyć ser do lodówki by stężał i można jeść. 
Ciocia jeszcze przed podgrzewaniem, do mleka dodaje śmietanę, by smak sera był lepszy (ok. 100 gramów śmietany na każdy litr mleka). Ja dodam trochę mniej. 


Niecierpliwi, którzy nie chcą długo czekać na twarożek, podgrzane mleko mogą zakwasić paroma łyżeczkami soku z cytryny i odstawić na około godzinę. Następnie odcedzić, dodać kilka łyżek śmietany, by otrzymać kremową konsystencję. I włożyć do lodówki. 
Gotowy twarożek przyprawię startą rzodkiewką, ogórkiem, cebulą lub tylko ziołami. Bardzo lubię z prowansalskimi. Moja koleżanka z pracy je biały ser posypany chili.

Uwielbiam też z pomidorem, ale dowiedziałam się ostatnio, że to nie najlepsze połączenie. Oczywiście od czasu do czasu nam nie zaszkodzi, jednak ser i pomidor jedzone często mogą spowodować bolesną chorobę stawów. Zawarte w pomidorach kwasy łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które następnie odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle. 


Biały ser zawiera dużo białka i aminokwasów, oprócz tego magnez, potas, cynk, witaminy A, D, E oraz B. Niestety nie jest bogatym źródłem wapnia, ponieważ w trakcie produkcji tracimy wapń przechodzi do serwatki, która jest następnie odlewana. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń musielibyśmy zjeść aż kilogram twarogu. 


nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 27-04-2012

    Nigdy w życiu nie robiłam sama twarożku , dziękuję Agnieszko za te cenne rady :) Zawsze szłam na łatwiznę i leciałam do sklepu. W weekend postaram się sama zrobić :)Pozdrawiam :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-04-12 09:49:00

    Wyznaję: Jestem czekoholikiem

    Dziś mój ulubiony dzień - Światowy Dzień Czekolady. Na Uniwersytecie Śląskim otwierają czekoladową kawiarenkę, w której będzie można spróbować czekolady w różnych smakach, również płynącej z czekoladowych fontann. Będzie można także obejrzeć wystawę opakowań po czekoladzie z prywatnych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-06 10:11:00

    Ciężki okres dla żołądka

    
Idą święta. Przed odchudzającymi się wielka próba! Nie będzie łatwo. Czy uda się wytrwać na diecie czy też na widok mazurków, bab, serników i kiełbasy puszczą wszelkie hamulce? Czy godziny biegania, ćwiczeń, spacerów pójdą na marne? 
Okaże się później, gdy założymy ulubioną wiosenną sukienkę...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-03 14:13:00

    Niech żyją wolne kury!

    Kupiliście już jajka na święta? Ja tak. Przyjechały w niedzielę prosto ze wsi. Od kur, które biegają po podwórku i są karmione naturalną karmą. 
Ponoć statystyczny Polak zjada ok. 13 jaj w ciągu miesiąca. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza 10 sztuk tygodniowo. Dużo. 
Jajka są zdrowe i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-28 21:37:00

    Przed świętami producenci i sprzedawcy zechcą posprzątać swoje magazyny

    Święta za pasem, lada moment zacznie się bieganie po sklepach i zakupy. Niektórzy producenci wykorzystują święta, by pozbyć się zapasów oferując promocje, obniżając ceny. Tych nieuczciwych tropią kontrolerzy Inspekcji Handlowej, którzy regularnie sprawdzają żywność. Ostatnia kontrola nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-26 10:26:00

    Wiosna przyszła, uwaga na nowalijki

    
Wiem, że kuszą. Sama już nie mogę się doczekać. Ale warto uzbroić się w cierpliwość. Chyba, że uprawiamy je na działce bez nawozów lub kupujemy z ekogospodarstw. Na parapecie możemy zasadzić cebulę na szczypior lub pietruszkę na natkę. Zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebna będzie tylko...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012