Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

25-10-2012

Menu na jesień

 

Na dworze coraz zimniej. Czy zmieniliście już menu? Ja z lekkich sałatek z przyjemnością przerzuciłam się na gorącą fasolkę po bretońsku, gęste, aromatyczne zupy, gorącą herbatkę z imbirem, malinami i cytryną.

akie dania według Was najlepiej nas rozgrzeją w czasie jesiennych chłodów? Może macie jakieś sprawdzone przepisy? Ja często robię chilli z przepisu Beaty Pawlikowskiej, ale bez dodatku mięsa. Jest ostre i sycące, a do tego rozgrzewa. Wam podaję oryginalny przepis: 

1 cukinia

pół kabaczka

1 duża czerwona papryka

2 cebule

3 ząbki czosnku

0.5 kg kurczaka

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

niecała łyżeczka pieprzu ziołowego

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego.

kilka ziaren czarnego pieprzu w całości

łyżeczka papryki łagodnej

łyżeczka ostrej papryki chili

pęczek natki pietruszki

W dużym rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju z pestek winogron, wrzucić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i grubo posiekany czosnek, lekko podsmażyć. Dodać kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki. Podsmażyć. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski, przyprawę warzywną, pieprze, czerwoną paprykę w proszku (łagodną i ostrą), dolać pół szklanki wody. Wymieszać, dusić.

Cukinię obrać, rozkroić wzdłuż, wydrążyć. Pokroić w niezbyt cienkie plasterki, dodać do garnka.

Kabaczek obrać, rozkroić wzdłuż, wydrążyć. Pokroić w kostkę, dodać do garnka.

Natkę pietruszki umyć, bardzo drobno posiekać, dodać do garnka – zostawiając trochę do posypania gotowego dania.

Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą albo z rosołem, czerwoną fasolę osączoną z zalewy i kukurydzę z puszki, osączoną i przepłukaną zimna wodą.

Dusić aż danie będzie gotowe (czyli jeszcze około 15 minut). 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 05-11-2012

    gulasz, tylko gęsty gulasz i porządna grochówka na mięsie potrafią zaradzić mrozom i plusze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-10-23 10:32:00

    Mężatki i rozwodnicy piją najwięcej

    Nie wiem jak wy, ale ja pijąc wino, zwykle mam ochotę na jakąś przekąskę. A naukowcy z norweskiego Uniwersytetu Przyrodniczego twierdzą, że sączenie wina może pomóc w odchudzaniu bowiem przyczynia się do hamowania apetytu. Sprawdzili to .... na pszczołach. Podawali im organiczny związek...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-18 10:30:00

    Mieszanka tłuszczów obniża zły cholesterol

    Masz wysoki cholesterol i nadciśnienie?  Jedz tłuszczową mieszankę oleju sezamowego i oleju z otrąb ryżowych. Badacze z Uniwersytetu Kiusiu ustalili, że wykorzystywanie w kuchni bogatej w zdrowsze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze mieszanki może być tak samo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-15 19:54:00

    Zdrowie prosto z sadu

    Jabłek w tym roku pełno w sadach. Moje drzewa na działce obrodziły wyjątkowo. Musów jabłkowych mam w spiżarni tyle, że spokojnie wystarczy na cały rok. Będą na szarlotki, do ryżu, do naleśników. Reszta jabłek leży w skrzynkach. Jabłko to ulubiony owoc mojej córki. Zjada je codziennie.
    Drzew...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-09 11:05:00

    Lubię grzyby, a wy?

     

    Uwielbiam grzybową z łazankami albo sosy z leśnych grzybów. Oczywiście te domowej roboty. Z ciekawości przejrzałam ostatnio sklepowe półki, na których leżą sosy grzybowe w proszku. Grzybów tam prawie wcale, za to chemii w bród. Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak smakuje taka zupa. 
    W...
    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-05 08:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Poprawiają pracę mózgu

    Dostałam skrzynkę gruszek. Jako dziecko uwielbiałam, gdy dziadek obierał i kroił mi je na kawałki i podawał na czubku noża. Dziś tak bardzo mi nie smakują. Robię z nich kompot na zimę, moja mama je marynuje i podaje do mięs. Gruszka ma niewiele kalorii, w jednej sztuce jest ich zaledwie 60,...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012