Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

30-04-2012

Na grilla: ryby i warzywa

Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i podpałkę. Zdecydowanie lepszy jest brykiet niż węgiel drzewny, ponieważ pali się wolniej, w związku z czym potrawy na ruszcie się nie przypalają. Nie kupujmy brykietu już nasączonego podpałką, ponieważ substancje chemiczne w nim zawarte będą przenikać do jedzenia. Do rozpalenia zamiast chemicznych podpałek (zawierają naftę, parafinę) można użyć wysuszonych gałęzi winorośli, gałązek rozmarynu czy tymianku albo namoczonych wcześniej gałęzi z drzew owocowych. 
Nie rozpalajmy grilla używając drewna iglastego, igieł lub szyszek, ponieważ zawierają żywicę, a jej spalanie powoduje powstawanie szkodliwych związków. Nie należy również używać drewna lub papieru, gdyż zawierają one często dodatek lakierów lub farby drukarskiej. 
Mięso na ruszt należy układać na aluminiowych tackach (ciekawa jestem czy nagrzane aluminium nie wytwarza toksycznych związków), by wytapiający się z niego tłuszcz nie kapał na żarzące się węgle, gdyż wówczas pojawia się płomień, który przypala mięso. Tłuszcz spalający się w ogniu wytwarza szkodliwe, rakotwórcze substancje, które z dymem z żaru osiadają na opiekanym mięsie. Podobno w spalonym mięsie można znaleźć wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wydzielają się w wyziewach kominów, spalinach samochodowych czy też dymie papierosowym. Nie wolno zmniejszać płomienia skrapiając go wodą, gdyż powstająca para wodna unosi cząstki sadzy zawierające rakotwórcze związki. Mięso staje się wówczas jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia. Pamiętajmy, by wyczyścić ruszt z resztek przypalonego tłuszczu zanim ułożymy na nim tacki z jedzeniem. 
Dietetycy na grilla polecają chude mięsa, np. zamiast karkówki czy boczku wybierzmy pierś z kurczaka, ryby i warzywa. Pyszne z grilla są cukinia, bakłażan, pieczarki, cebulka, papryka, wcześniej zamarynowane w oliwie i przyprawach. Nie kupujmy gotowych, już przyprawionych mięs na grilla. Po pierwsze nie wiadomo czy są świeże, po drugie producenci często nie informują jakich przypraw używają, ponadto mają wiele chemicznych dodatków i soli. 
Lepiej samemu zamarynować mięso w oliwie, czosnku, musztardzie, w miodzie, ziołach. Zamarynowane mięso szybciej się piecze i jest bardziej kruche. 

Miłego weekendu majowego !

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 07-05-2012

    nie dalej jak w weekend zjadłem z grilla: cebulę, cukinię, paprykę czerwoną, pieczarki całe oraz zielone szparagi. pycha!
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 10-05-2012

    Grillowane warzywa, czy mięsko...pyszniutko. Choć rzadko robię grilla, gdyż najzdrowszy to on nie jest...:)
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 14-05-2012

    Grill? Świetna sprawa szczególnie na weekendowe spotkanie z rodzinką :)
    Najbardziej z grilla uwielbiam karkówkę - oczywiście jem ją w małych ilościach i bardzo rzadko :) Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-04-28 00:39:00

    Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy

    Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-25 11:31:00

    Szklanka mleka na mocne kości

    
Osteoporoza to postępujące zmniejszanie gęstości kości. Z czasem stają się one mało wytrzymałe i łatwo wówczas o złamania nawet przy niewielkiej kontuzji. Najgorsze jest to, że nie da się jej wyleczyć. Ale można do niej nie dopuścić. Pod warunkiem, że zadbamy o kości od małego. Pomoże w tym...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-19 16:01:00

    Nie jedzą mięsa, nie będą pić kawy!

    Trwa tydzień weganizmu. Dziś wegetarianie muszą dokładnie czytać ulotki zanim cokolwiek zjedzą. Wszędzie czają się pułapki, a to żelatyna w jogurcie, a to koszenila w kawie. O tej ostatniej zrobiło się ostatnio głośno, bo największa na świecie sieć kawiarni Starbucks oznajmiła, że kawę...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-18 22:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wysoki indeks glikemiczny sprzyja tyciu!

    Koleżanka się odchudza. Nie lubi ćwiczyć [nie wróżę jej sukcesu :)], więc zaczęła od diety. Specjalista opracował jej program żywieniowy, w którym są głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym (Ig). Ja nigdy nie zwracałam uwagi na ten indeks, ale chyba zmienię zdanie. Poczytałam trochę...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-14 15:52:00

    Macie szczypiorek? Dziś robimy twarożek!

    Od kilku dni mam wielką ochotę na pachnący biały ser z ziołami, z rzodkiewką i szczypiorem. Zamiast iść do sklepu po kostkę sera, wyciągam z lodówki mleko i po raz pierwszy sama zrobię sobie twarożek. Od lat robi go moja ciocia, tyle, że ona po mleko idzie do swojej krowy. Ja niestety jej nie...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012