Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

28-11-2012

Na zielono

 

U mnie trwa sezon na brukselkę. Jemy jej bardzo dużo. I choć lubię taką lekko obgotowaną, podaną z bułką tartą, to staram się przyrządzać ją też na inne sposoby. I powiem wam, że pieczona czy blanszowana jest o niebo lepsza od gotowanej. Warto jeść tę małą kapustkę, ponieważ zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminy. Ma sporo kwasu foliowego, jest również bogatym źródłem beta karotenu i białka. Ponadto jest małokaloryczna. Ponadto naukowcy z USA podali ostatnio, że zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych.  

Agnieszka Kręglicka jakiś czas temu w Wysokich Obcasach podała kilka pomysłów na brukselkę, z których korzystam i polecam.  Brukselkę, pokrojoną w plasterki podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, garść orzechów laskowych i suszonych żurawin. Przyprawiamy solą i pieprzem. Brukselka ma się lekko zrumienić. Drugim sposobem jest pieczenie jej w piekarniku. Można brukselkę pokroić na pół, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20 minut aż się zrumieni w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czasami dokładam jeszcze na blaszkę kalafiora lub paprykę. Dla osób, które nie muszą dbać o linię i być na dietach, p. Kręglicka poleca duszenie brukselki kremówce doprawionej musztardą diżońską i grubo mielonym pieprzem. Dolewa się tej mieszanki do garnka, póki brukselka ją wchłania. Żeby było lekko i zdrowo, ja liście brukselki   podaję w sałatce. Listki obieram, blanszuję chwilę i dorzucam do miski z sałatami i winegretem. 

A Wy jak ją przyrządzacie?  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Gabrysia60 | 28-11-2012

    świetny pomysł z tą brukselką w piekarniku - skorzystam
  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 06-12-2012

    Niestety brukselka nie jest dla mnie, jakoś nie przepadam za nią. Nawet w zupie tzw śmieciowce muszę je odkładać. Ale jak to się mówi są gusta i guściki
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 10-12-2012

    Zdzisiu mam tak samo ja Ty nie lubię brukselki, ale zawsze próbuje ją zastąpić czymś również zdrowym. :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-11-22 10:44:00

    Sok z jabłka na zdrowie

     

    Sprzątając ostatnio w kuchni rodziców, znalazłam nieużywaną sokowirówkę. Gdy byłam mała, mama wyciskała mi przez nią sok z jabłek i marchewki. Sprzęt sobie pożyczyłam. Ponieważ jabłek mam dużo, codziennie pijemy szklaneczkę świeżo wyciskanego soku. I jakże się ucieszyłam, gdy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-19 11:34:00

    Pomaga w miłości i w interesach

     

    Jesień kojarzy mi się z cynamonem i jabłkami. Lubię leniwe wieczory z książką, do tego lampkę wina i jabłka zapiekane pod kruszonką z dużą ilością cynamonu. Jego zapach mnie odpręża. Cynamon jest afrodyzjakiem, z tymże działa głównie na kobiety. Zatem panowie, jeśli szukacie swojej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-14 09:18:00

    Nie pal! Zyskasz dziesięć lat

     

    Ostatnio naukowcy stwierdzili, że trzydziestolatki, które zrezygnują z palenia, mogą wydłużyć sobie życie o 10 lat. Mało tego, rzucenie papierosów w tym wieku, prawdopodobnie nie odbije się negatywnie na zdrowiu - tak przynajmniej twierdzą eksperci z Oksfordu, którzy przez ostatnie 12...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-12 13:26:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Kanapka rano = mniejszy obiad

     

    Obchodziliśmy niedawno Dzień Zdrowego Śniadania, podczas którego eksperci przekonywali nas jak ważny dla zdrowia jest poranny posiłek. Mam dobrą wiadomość szczególnie dla osób odchudzających się. Jeśli będą pamiętać o śniadaniu, mają duże szanse, że uda im się zgubić nadprogramowe...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-09 19:42:00

    Na piernik już czas!

     

    Kto z Was robi na święta piernik staropolski?  Ja od kilku lat, dla calej rodziny. Jeśli ktoś ma ochotę, najwyższy czas go już nastawić. Musi dojrzewać minimum sześć tygodni. Mój od tygodnia jest w lodówce. I tak poczeka sobie do Bożego Narodzenia. Będę go piekła dopiero dwa, trzy dni...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012