Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

28-06-2012

Słodko i bez kalorii. Liście zamiast cukru.

Wiecie, że stewia jest jedną z najsłodszych roślin na świecie. Bez wyrzutów sumienia mogą jej używać miłośnicy słodkiej kawy czy herbaty, ponieważ jest nawet 300 razy słodsza niż cukier, przy czym nie ma żadnych kalorii (polecana np.diabetykom) i nie powoduje próchnicy. Za słodki smak stewii odpowiadają substancje pozyskane z liści - glikozydy stewiolowe.
Tę południowoamerykańską roślinę od stuleci wykorzystuje się w medycynie naturalnej do leczenia chorób skóry, układu pokarmowego czy wzmocnienia odporności. Japończycy od lat 70. dodają ją do konserw, marynat, lodów. I są zdrowi.

 

Suszone, świeże lub sproszkowane liście można bezpośrednio dodawać do jedzenia albo zrobić z nich syrop gotując je na małym ogniu. Paroma kroplami można osłodzić solidny dzbanek herbaty. Stewia nadaje się też do słodzenia ciast, ale ponoć nie należy ich wówczas piec w temperaturze wyższej niż 200 stopni C. W internecie jest sporo przepisów na słodkie  ciasta bez cukru.

 

Nigdy jej nie próbowałam, ale znajomi, którzy słodzili nią herbatę mówią, że wyczuwa się ziołową nutę, co w kawie czy herbacie może niektórym nie smakować. Ale pewnie w daniach, sosach, do których dodajemy zioła, jej smak nie będzie dominować. Ciekawe czy w cieście czuć ziołowy smak.
 Stewia długo nie mogła być sprzedawana na europejskich rynkach, ponieważ podejrzewano, że glikozydy stewiolowe w niej zawarte mogą powodować raka, uszkodzić płód. Wątpliwości te rozwiał 
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i w listopadzie zeszłego roku Komisja Europejska dopuściła środek do sprzedaży. Dziś, m.in. na allegro można kupić sadzonki za 9 zł, nasiona czy suszone liście, są słodziki ze stewii. W żywości, glikozydy stewiolowe kryją się pod symbolem E960. Stewią dosładza się napoje, lody, kakao, czekolady, ale tylko te niskokaloryczne lub bez dodatku cukru.
 Na razie nie ma dostępnych żadnych badań, które mówiłyby jaka jest bezpieczna dawka tej rośliny. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, by nie jeść więcej niż 4 mg stewii na kilogram masy ciała. Podejrzewam, że trudno to kontrolować. Komisja Europejska zamierza przeprowadzić badania wśród konsumentów i producentów, które pokażą, jakie jej ilości będą spożywane.
 Sama jestem ciekawa.


Zamienicie cukierniczkę na liście? 


nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 30-06-2012

    Nie wie pani czy można ją gdzieś kupić poza allegro? Nie jestem przekonany co do tego typu zakupów, a wiec będę czekał aż stanie się bardziej powszechna.
  • zgłoś naruszenie

    benio | 04-07-2012

    ja tam wolę glukozę, w sklepie stoi na półce

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-06-22 12:31:00

    Już są. Morele.

    Dziś przywiozłam z targu morele. Trochę dla siebie, a trochę dla chorej córki, która od tygodnia zmaga się z wirusem. Na jej choroby mam kilka swoich patentów - w miarę mocy i wiedzy - bez chemii, bez cukru. Tym razem leki były konieczne, ale dodatkowo wzmocnię ją naturalnie ....kuracją...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-20 13:52:00

    Przepis na idealny obiad

    Lata badań nad naszym zdrowiem zaowocowały recepturą na zdrowy posiłek. Specjaliści od żywienia z brytyjskiej instytucji Leatherhead Food Research najpierw sporządzili listę zawierającą 4 tys. haseł dotyczących wpływu diety na zdrowie, typu "kiszonki wzmacniają odporność", "jogurt...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-14 09:37:00

    Białe czy zielone?


    - Na co pani ich tyle kupuje? Przecież to smaku nie ma. Lepiej pani kalafiora weźmie - zagadnął mnie ostatnio sprzedawca na targu.
Kupowałam szparagi. Takich ilości jak w tym sezonie nie zjadłam jeszcze nigdy. Codziennie, od maja, są na obiad albo na kolację, pod różną postacią. Na...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-10 22:45:00

    Szczaw pobudza apetyt

    Zadzwoniła dziś do mnie koleżanka. Kupiła na targu szczaw i nie bardzo wiedziała co z nim zrobić. Ja za szczawiem nie przepadam, parę razy jadłam zupę szczawiową, która nie bardzo mi smakowała, dlatego tych liści raczej nie kupuję. Zastanawiałam się co można z niego zrobić oprócz zupy....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-09 22:34:00

    Mało męski brzuch!

    Z lekkim niepokojem przyglądałam się piątkowym zakupom. Panowie z koszykami piwa, czipsów i tym podobnych przekąsek biegali po sklepie. Ci szczupli tak bardzo mnie nie drażnią, ale ci z wyraźną nadwagą i wielkimi brzuchami już tak. Rozumiem, że Euro, że Polacy grali i piwo konieczne, ale po...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012