Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

09-02-2015

Święto pizzy

Dziś 9 lutego czyli międzynarodowy dzień pizzy. Przysmak z Neapolu zyskał sobie rzesze smakoszy na całym świecie. Ostatnio mieszkańcy toskańskiego miasta upieki pizzę o długości 1172 metrów i trafili do księgi rekordów Guinnessa. Użyli do tego 2 ton mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkaset kilogramów mozzarelli i wielu wiader sosu pomidorowego. W księdze znalazła się także najdroższa pizza świata. Na placku za 3 tys. dolarów są m.in.płatki jadalnego złota, białe trufle, homar marynowany w koniaku czy kawior.

Przyjmuje się, że pizza ma już ponad 120 lat. Wszystko zaczęło się od wizyty królowej Włoch w Neapolu, Małgorzaty Sabaudzkiej. Tamtejszy piekarz przygotował na jej cześć pizzę, której składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej wersji pizzy.

Badania pokazują, że my Polacy najbardziej lubimy na pizzy: pomidory, pieczarki, szynkę, salami, cebulę, paprykę, oliwki, kukurydzę, owoce morza oraz różnego rodzaju sosy, najbardziej czosnkowy. Ale we Włoszech pizzy z sosem się nie podaje. Skrapia się ją ewentualnie paroma kroplami dobrej oliwy.  

Ja bardzo lubię pizzę, ostatnio chętnie jadam z oscypkiem i żurawiną, którą sama robię. Pizza uchodzi za kaloryczne danie, ale jeśli zrobimy ją na cienkim cieście, nie dodamy podwójnej ilości sera, szynki i sosu, nie będzie bombą kaloryczną. Zamiast tłustych serów, zróbmy ją z warzywami, np. z papryką, cebulą, szpinakiem. Najlepsza pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem. Wystarczy półtorej minuty, by była gotowa do jedzenia. W domowym piekarniku musi pobyć nieco dłużej.

Uczcicie ten dzień pizzą? Tylko się nie objadajcie za bardzo, bo za parę dni tłusty czwartek. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2015-02-07 13:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Aby ryba zdrowa była

    Czy wiecie, że ryba, którą usmażymy na patelni traci wartościowe kwasy omega 3, które m.in. u osób starszych pomagają utrzymać zdolności intelektualne. Ryby powinni jeść przede wszystkim chorzy na Alzheimera. Najwyższe stężenie kwasów z rodziny omega 3 zawierają sardele i makrele. Można je...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-18 15:33:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wzmacnia odporność, ale nie leczy

    Zjedzenie jednej pomarańczy lub ćwiartki czerwonej papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

    Witamina C jest polecana przy przeziębieniach, chociaż nie ma naukowych dowodów na jej lecznicze działanie. Pewne jest jedynie, że witamina C, z warzyw i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-15 09:45:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Mięso dla wegetarian

    Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach. 

    Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.

    Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-11 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Odżywia, pielęgnuje i leczy

    Miodu, od wieków, na cały świecie używano do jedzenia, leczenia i pielęgnacji. Według naukowców, znano go przynajmniej 30 mln lat temu, choć pszczoły istniały na ziemi już 40 mln lat temu. Lecznicze właściwości miodu, jako pierwsi odkryli ponoć starożytni Egipcjanie i to oni prawdopodobnie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-03 10:21:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Siemię zamiast ryb

    Nasiona lnu czyli inaczej siemienia lnianego dodaję czasem do chlebów, które piekę w domu. Warto wiedzieć, że siemię także leczy. Napar ze zmielonego siemienia pije się przy kłopotach żołądkowych i chorobie wrzodowej, ponieważ działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego....

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012