Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

19-02-2015

Szklanka soku z kapusty zamiast kapsułki witaminowej

By poprawić odporność organizmu piję m.in. sok z kiszonej kapusty zamiast łykać produkty z apteki. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków czyli niszczą organizmy chorobotwórcze.

Jestem zwolenniczką domowych metod np. na przeziębienie czy inne dolegliwości. Właściwości kiszonej kapusty znane są od dawna. Wtedy nikt nie słyszał o witaminach czy antybiotykach. Leczono się tym, co było dostępne.

Kapusta kiszona to źródło wapnia, potasu, witamin: C,z grupy B, A, ponadto reguluje pracę układu trawiennego, a okład z soku pomaga na bóle reumatyczne i owrzodzenia. Jest świetna na kaca, zapobiega anemii, podnosi odporność i ma mało kalorii. 100 g ma zaledwie 40 kcal. Oprócz tego zawiera błonnik, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo i reguluje przemianę materii. 

Badania naukowe dowodzą, że jedzenie kiszonej kapusty oraz picie z niej soku obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Ostatnio przeczytałam również, że kiszona kapusta zwiększa popęd seksualny i pozytywnie wpływa na płodność. 

Coraz częściej można też kupić czerwoną kapustę kiszoną, która jest delikatniejsza w smaku i bardzo zdrowa.

nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zynagra | 14-03-2015

    Tylko trzeba samemu ukisic kapustę, bo te w sklepach to zaprawiane octem.Ja jeszcze robię tzw. multiwitaminę
    po 25 dag kapusty, buraków,pietruszki, selera.,marchwi , ścieram na tarce njarzynowej, kapustę szatkuję - zalewam wodą jak do kiszenia buraków. Po kilku dniach mam piękny i smaczny napól, przecedxzam a jarzynki które pozostaną to przyprawiam oliwką, cukrem i mam suróweczkę do obiadu, polecam
  • zgłoś naruszenie

    zynagra | 14-03-2015

    Zapomniałam dodać jeszcze 25 dag pora
    4 ząbki czosnku
    włożyć do gara 5 litrowego zalać przegotowaną letnią wodą, dodać skórkę z chleba
    łyżkę cukru + łyżkę soli.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2015-02-12 08:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Dla przyjemności i na szczęście

    Dziś tłusty czwartek, a więc możemy sobie pofolgować. Zgodnie z wierzeniami ludowymi, by nam się szczęściło, chociaż jednego pączka zjeść musimy :) Kiedyś pączki robiono z ciasta chlebowego, nadziewano je boczkiem, słoniną lub mięsem i zapijano wódką. Potem (na szczęście) zamieniono je na...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2015-02-09 10:16:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Święto pizzy

    Dziś 9 lutego czyli międzynarodowy dzień pizzy. Przysmak z Neapolu zyskał sobie rzesze smakoszy na całym świecie. Ostatnio mieszkańcy toskańskiego miasta upieki pizzę o długości 1172 metrów i trafili do księgi rekordów Guinnessa. Użyli do tego 2 ton mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkaset...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2015-02-07 13:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Aby ryba zdrowa była

    Czy wiecie, że ryba, którą usmażymy na patelni traci wartościowe kwasy omega 3, które m.in. u osób starszych pomagają utrzymać zdolności intelektualne. Ryby powinni jeść przede wszystkim chorzy na Alzheimera. Najwyższe stężenie kwasów z rodziny omega 3 zawierają sardele i makrele. Można je...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-18 15:33:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wzmacnia odporność, ale nie leczy

    Zjedzenie jednej pomarańczy lub ćwiartki czerwonej papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

    Witamina C jest polecana przy przeziębieniach, chociaż nie ma naukowych dowodów na jej lecznicze działanie. Pewne jest jedynie, że witamina C, z warzyw i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-15 09:45:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Mięso dla wegetarian

    Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach. 

    Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.

    Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie...

    czytaj więcej »

Popularne


Lipiec 2019
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
webstar 2012