Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

18-12-2014

Wzmacnia odporność, ale nie leczy

Zjedzenie jednej pomarańczy lub ćwiartki czerwonej papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Witamina C jest polecana przy przeziębieniach, chociaż nie ma naukowych dowodów na jej lecznicze działanie. Pewne jest jedynie, że witamina C, z warzyw i owoców, pobudza produkcję białych krwinek (leukocytów), które odpowiadają za układ immunologiczny czyli wzmacnia naszą odporność, ponadto uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się krwotoków czy krwawień dziąseł, jest pomocna przy leczeniu stanów zapalnych pęcherza. Nie wyleczy natomiast grypy ani przeziębienia. Kwas askorbinowy ma również zastosowanie w leczeniu nadciśnienia, gdyż udowodniono, że witamina C obniża ciśnienie tętnicze.

Powinni ją zażywać palacze i sportowcy, najlepiej sięgając po jej naturalne źródła czyli warzywa i owoce: czarne porzeczki, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, a także dereń, chrzan, brukselkę i szpinak. Zapotrzebowanie na nią wzrasta przy długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, a także u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących.

Musimy pamiętać, że witamina C zawarta w pożywieniu należy do najbardziej wrażliwych witamin - niszczy ją wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła i powietrza. Jeśli dodamy cytrynę do gorącej herbaty, nic z witaminy nie zostanie w napoju. Podobnie się stanie, jeśli natkę pietruszki pokroimy nożem zamiast porwać ją palcami. Paprykę po pokrojeniu najlepiej zjadać od razu, by nie traciła witaminy, mając kontakt z tlenem. Wszystkie warzywa i owoce należy cienko obierać, bowiem pod skórką znajduje się jej najwięcej. 

 

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-12-15 09:45:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Mięso dla wegetarian

    Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach. 

    Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.

    Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-11 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Odżywia, pielęgnuje i leczy

    Miodu, od wieków, na cały świecie używano do jedzenia, leczenia i pielęgnacji. Według naukowców, znano go przynajmniej 30 mln lat temu, choć pszczoły istniały na ziemi już 40 mln lat temu. Lecznicze właściwości miodu, jako pierwsi odkryli ponoć starożytni Egipcjanie i to oni prawdopodobnie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-03 10:21:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Siemię zamiast ryb

    Nasiona lnu czyli inaczej siemienia lnianego dodaję czasem do chlebów, które piekę w domu. Warto wiedzieć, że siemię także leczy. Napar ze zmielonego siemienia pije się przy kłopotach żołądkowych i chorobie wrzodowej, ponieważ działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-26 11:55:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń na zdrowie i dla urody

    Imbir dodaję do potraw i do herbaty, bo lubię jego smak i zapach. Gdy jestem przeziębiona jest obowiązkowym lekiem, ponieważ zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco oraz oczyszcza organizm z toksyn. Imbir ma wiele zalet i jest wykorzystywany w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-19 13:04:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pomidor z ogórkiem, kawa z mlekiem

    Dziś obalam mity. Na początek szpinak. Był, jest i będzie zmorą wielu wielu dzieci. Znam też dorosłych, którzy byli karmieni szpinakową breją i do dziś omijają te liście szerokim łukiem. Nie będę namawiać do jedzenia go, bo wcale nie jest tak bogaty w żelazo, jak niegdyś uważano. Nie lubicie,...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012