Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

15-11-2013

Zachować jak najwięcej witamin

Bardzo dbam o to, by wycisnąć z warzyw jak najwięcej witamin, dlatego szczególną uwagę zwracam na ich przygotowywanie. Lubimy warzywa lekko twardawe, więc nie gotuję ich długo, ostatnio zaczęłam także dolewać minimalną ilość wody lub wybieram gotowanie na parze. Tak jest zdrowiej. Polecam spróbować warzyw al dente, smakują dużo lepiej niż rozgotowane. 

Według naukowców warzywa gotowane na parze tracą tylko 10 proc. witaminy C, podczas gdy w wodzie około 30 proc., a marchew traci podobno prawie całą witaminę, gdy ugotujemy ją w wodzie. Zatem by nie tracić cennych wartości odżywczych należy gotować warzywa w małej ilości wody i krótko oraz unikać smażenia. Witamin nie stracimy jeśli nie będziemy obierać warzyw i owoców, bowiem pod skórką znajdują się najcenniejsze składniki -  ponoć skórka jabłka zawiera 10 razy więcej witaminy C niż miąższ. Dlatego jeśli już musimy je obrać, zróbmy to jak najcieniej. I koniecznie nożem lub obieraczką ze stali nierdzewnej, ponieważ kontakt z żelazem powoduje utlenianie się witaminy C. Podobnie dzieje się, jeśli pokrojone warzywa i owoce przechowujemy przez kilka godzin w cieple - tracą wtedy prawie połowę witaminy C. Do przechowywania warzyw i owoców najlepsza jest chłodna piwnica, jeśli jej nie mamy, dobra jest też szuflada w lodówce. Tylko pamiętajmy, by nie przechowywać ich w plastikowych torebkach. Mój tata, na zimę, przywozi z działki zbiory do piwnicy i dzięki temu przez całą zimę ma świeże warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler przesadza wraz z ziemią do skrzynek i  przechowuje w piwnicy. Zielone części roślin, np. natkę pietruszki po pokrojeniu można zamrozić. Pamiętajmy również o tym, by przygotowywać jarzyny tuż przed jedzeniem, jeśli je wcześniej obierzemy i zostawimy na talerzyku stracą blisko połowę witamin. 

Jakie jeszcze macie sposoby na zachowanie cennych składników odżywczych?

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-11-06 11:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowe menu = lepsza forma psychiczna

    Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, na wygląd. Naukowcy z Finlandii przedstawili nam kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie przynosi wiele korzyści. Zrobili badania, z których wnioski są następujące: jedzenie owoców, warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, drobiu, ryb może nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-04 10:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jesz ryby - będziesz zdrowszy

    Z jednej strony naukowcy straszą nas, że ryby zawierają metale ciężkie, z drugiej zaś namawiają, by koniecznie włączyć je do menu, bo są zdrowe. Kolejne ich badania pokazują, że ryby mają dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Według naukowców, największe...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-28 10:05:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdjęcie zachęca czy zniechęca?

    Bardzo lubię oglądać blogi kulinarne. Mam kilka ulubionych, które regularnie (czytaj: codziennie) podglądam. Po pierwsze: bardzo podobają mi się zdjęcia dań (a najbardziej deserów), a po drugie lubię jeść i gotować, więc chętnie korzystam ze sprawdzonych przepisów. I choć są badania,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-23 10:02:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Grejfrut dobry na serce

    Naringenina to organiczny związek chemiczny, z grupy flawonoidów, który występuje w soku z grejfruta, a także w dojrzałych nasionach brzoskwiń. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu. Niedawno badacze z Uniwersytetu w Glasgow odkryli, że naringenina...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-21 09:52:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Ryba z cieplejszych mórz może być szkodliwa

    Znowu będzie o tym, że nas trują. Tym razem winne są ryby. No może nie do końca one same, bo przyczyniamy się do tego my wszyscy. Otóż globalne ocieplenie może przyczynić się do zwiększenia tempa przemian metabolicznych u ryb, co oznacza, że szybciej też ich tkanki będą kumulować metale...

    czytaj więcej »

Popularne

Marzec 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
webstar 2012