Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

03-02-2012

Zapraszam na gorącą czekoladę


Gdy za oknem minus 15, a gdzieniegdzie nawet minus 30, całe nasze ciało i organizm krzyczą, że chcą się rozgrzać. Gorące gofry, tłuste golonka, kiełbasy tylko nas utuczą. Jak akurat nie jesteśmy na narciarskim wypadzie, mniej się ruszamy, więc też nie potrzebujemy aż tyle energii, co w golonce. Na początek dnia proponuję wysokoenergetyczne śniadanie: np. domowej roboty granolę z mlekiem lub jogurtem i owocami. 
Podstawą każdego dania powinny być warzywa i owoce. Zimą lepiej korzystać z mrożonek. Zbierane w sezonie i od razu zamrażane, są zdrowsze niż warzywa, które miesiącami gdzieś leżakują. Mają więcej witamin i składników odżywczych niż „świeże” o tej porze roku. My dziś w domu zjemy rozgrzewające ragout z grzybów, fasoli i warzyw z grzankami czosnkowymi. Niezła na zimowe dni jest też gęsta,  gorąca fasolka po bretońsku (ja robię bez kiełbasy). A jak dodamy do niej cząber i majeranek, obejdzie się bez wzdęć. 
Po pracy umówiłam się z koleżanką na gorącą czekoladę. Czasem w domu robię filiżankę dla siebie i córki Ingi. W garnuszku mieszam mleko ze śmietanką UHT w proporcjach pół na pół i doprowadzam do wrzenia. Czasami dorzucam jeszcze kilka ziarenek wanilii lub laskę cynamonu. Dodaję połamaną czekoladę, mieszam. I gotowe! Niektórzy dodają też szczyptę chilli. A wy dokąd chodzicie na gorącą, gęstą i aromatyczną czekoladę?

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    mika46 | 03-02-2012

    W dzisiejszym dniu, przy tak niskiej temperaturze gorąca czekolada rozpala największych zmarzlaków.
    Ja polecam wpaść na gorącą czekoladę do A Blikle Kawiarnia przy Nowym Świecie.
    Piłam dziś i jest przepyszna :-)
  • zgłoś naruszenie

    stars | 03-02-2012

    a my po spacerze chodzimy do małej cukierni w Parku Szczęścliwickim, gdzie do szklanki czekolady zamawiamy gorące gofry. pycha!
  • zgłoś naruszenie

    Gwiazdor | 03-02-2012

    Ja zalewam świeży imbir pokrojony w plasteki gorącą wodą . Po 10 minutach dodaję miód . Oj rozgrzewa.
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 13-02-2012

    Na zimowe wieczory gorąca czekolada najlepsza. Podana z bananami, czy lodami.......smakowicie...:)
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 13-02-2012

    Witam ! :) Kocham czekoladę pod każdą postacią, lecz w zimne wieczory ( z braku czasu) zawsze kupowałam czekoladę z torebki w 3minutki,ale gdy jestem w większym mieście z przyjemnością idę do "E.Wedel" na przepyszną czekoladkę, którą uwielbiam!!!. Jutro postaram się zrobić Twoją czekoladę. Pozdrawiam :)
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 16-02-2012

    Robiłam wczoraj-POLECAM!
  • zgłoś naruszenie

    benio | 26-03-2012

    mniam czekoladka pyszna, mniam, sam nie robię, mam kawiarnię w Warszawie, gdzie robią P R A W D Z I W Ą!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-02-02 15:53:00

    Historię o schabowym między bajki włożyć?

     

    Czy wiecie, że Polacy najwięcej jedzą warzyw i owoców spośród 19 nacji przebadanych przez Europejską Radę Informacji o Żywności? Polak zjada co dzień  577 gramów zieleniny tymczasem inni Europejczycy o 14 g mniej niż zaleca norma! Jako jedno z czterech badanych państw spełniamy normy...
    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012