Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

17-10-2014

Zielone jabłka dla odchudzających się

Lubię odmianę jabłek Granny Smith za ich soczystość i smak, ale rzadko je jadam. Wolę nasze krajowe jabłka i to je kupuję. Większa ilość jabłek w naszej diecie wyjdzie nam na zdrowie. Anglicy mawiają, że jedzenie dwóch jabłek dziennie może ograniczyć nasze wizyty u lekarza do zera. Te owoce nie tylko dają nam duży zastrzyk witamin, ale także chronią przed zawałem i ułatwiają odchudzanie. Dietetycznym odkryciem okazało się zielone jabłko Granny Smith. Jeden owoc dziennie może pomóc w utrzymaniu smukłej sylwetki, bowiem po jego zjedzeniu dłużej czujemy się syci, w związku z czym rzadziej podjadamy.

Wszystkie jabłka zawierają błonnik oraz polifenole, które w jelicie grubym ulegają fermentacji i są pożywką kultur bakterii, wpływających na uczucie sytości, ale to Granny Smith ma największy wpływ na wspomnianą florę bakteryjną. 

Zielone jabłko pochodzi z okolic Sydney. Jest doskonałe do sałatek, ponieważ nie brązowieje tak szybko jak inne jabłka. Jest świetne także do wypieków. 

 

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-10-08 13:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Nowy owoc na rynku

    W Warszawie na giełdach od niedawna można spotkać nietypowy owoc, do tej pory uważany za roślinę ozdobną. Mowa o minikiwi - owocu małym, bez włosków, z jadalną skórką. Do jedzenia w całości. Są cenne dla zdrowia i urody - zawierają witaminę C, luteinę, przeciwutleniaczę i minerały: potas,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-29 12:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na problemy żołądkowe i nie tylko

    Korzystajmy z naszych warzyw i owoców. Są zdrowsze i smaczniejsze niż te z Afryki czy Europy. Uwielbiam śliwki, głównie węgierki i renklody. Z tych pierwszych często robię knedle. Są też niezastąpione na powidła. Warto jeść śliwki póki są, bo regulują pracę przewodu pokarmowego, odbudowują...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-26 13:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Węch zepsuty przez jedzenie

    Mamy jesień. W kuchni coraz częściej szukamy rozgrzewających potraw.

    To dobrze, ale wybierajmy warzywne dania zamiast tłustych frytek czy hamburgerów. Od tych drugich szybko przybędzie nam centymetrów, a ponadto może nam się nawet pogorszyć węch. Amerykańscy neurobiolodzy odkryli,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-24 12:43:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń młodości

    Żeń-szeń uprawia się w Azji. Warto wiedzieć, że ma wiele zbawiennych właściwości. Po pierwsze, wspomaga odporność organizmu, jest pomocny w leczeniu infekcji układu moczowego, dolegliwości intymnych, pomaga w regeneracji po chorobach, np. nowotworowych. Po drugie, obniża poziom cholesterolu...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-11 12:56:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szkodliwe zupki chińskie

    Pamiętam czasy studenckie, kiedy na obiad często jadło się zupkę chińską, bo była tania i gotowa w dwie minuty. I nawet smakowała :) Zdrowiem mało kto się wtedy przejmował. Dziś jem świadomie i omijam sklepowe półki z gotowymi obiadami. Naukowcy wzięli w końcu pod lupę tego typu zupki i...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012