Dawno, dawno temu... Naprawdę dawno, dekadę niemal, gdy Warszawa na odcinku niezobowiązujących, stosunkowo dostępnych cenowo i pozbawionych zadęcia lokali dopiero stawiała pierwsze kroki, w środku zimy zameldowałam się w miłym lizbońskim pensjonacie. Szybki prysznic i bezwględny imperatyw: -...
czytaj więcej »Smakuję...
04-03-2013
Jeśli pizza, to tylko w Rucoli!
Spragnieni słońca? Zieleni? Powiewu wiosny? Ja, mówiąc szczerze, bardzo. I dlatego w pierwszy weekend marca wybrałam się do miejsca, w którym to wszystko można znaleźć. Trattoria Rucola otworzyła w Warszawie trzeci lokal, na ul. Kruczej. Było jak zwykle - przepysznie i sympatycznie. I bardzo wiosennie: biały kolor przełamany fototapetami z zielonymi ziołami, krzewami, na nakryciach (białych) pojedyncze listki rucoli, intensywne, punktowe oświetlenie składają się na wrażenie niesamowitej lekkości.
Trattoria, jeśli wierzyć angielskiej wersji wikipedii, to typowy włoski lokal, mniej formalny niż restauracja, ale bardziej niż osteria. W trattorii wino podaje się przede wszystkim z beczek, kelnerzy nie paradują w garniturach, a przede wszystkim nie ma grubego menu, oprawionego w skórę. Wiedza "wikipedyczna" to jedno, doświadczenie - drugie. W rzymskich trattoriach, które poznałam, menu nie było dłuższe niż dwie kartki A4 - łącznie z napojami bezalkoholowymi, wyborem kaw i deserów.
Ale nie jesteśmy w Rzymie. Trattoria Rucola proponuje kompromis: menu jest długie, ale za to bez skórzanej oprawy. A gdy się w nie zagłębiamy, przestaje nam przeszkadzać, że trzeba się naczytać...
Czego warto spróbować? Oczywiście - pizzy. Jednej z najlepszych w Warszawie, jeśli nie w Polsce. Cienkie, kruche ciasto i różnorodne dodatki to podstawa sukcesu. Ale kropkę nad "i" Trattoria Rucola stawia posypując pizzę serem Grana Padano (rzadkość w Polsce ciągle) i zapewniając nieograniczoną dostępność pysznych oliw, którymi można "dosmaczyć" pizzę według swojego upodobania. W ten sposób nawet zwykła Margheritta może smakować niezwykle. Zresztą jeden z moich znajomych, lepszy ode mnie ekspert w dziedzinie pizz, twierdził, że jeśli w lokalu nie smakuje mu Margheritta, żadna pizza również smakować nie będzie.
Oprócz pizzy warto zwrócić uwagę na sałaty. Moje ulubione - pancetta e spinaci i pancetta e rucola, czyli dwie wersje samego zdrowia (zielony fundament liści szpinaku lub rukoli) z samą pysznością, czyli prażonym boczkiem. Ale pyszna jest też sałata z gorgonzolą albo z figami i krewetkami.
Duży plus za jakość białego domowego wina, które można zamawiać na lampki lub w trzech rozmiarach karafek. Jest po prostu pyszne, i dodaje lokalowi słonecznego blasku. Ja posiłek kończę tradycyjnym espresso, ale wiem, że limoncello serwowane w Trattorii też jest warte degustacji.
Wszystkim, którzy lubią włoską kuchnię w nieskomplikowanym, nieformalnym wydaniu - naprawdę polecam. Uwaga! W weekend najbezpieczniej jest zarezerwować stolik. Po 14.00 robi się tłoczno.
Trattoria Rucola, ul. Krucza 6/14
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-02-24 20:18:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Secret Life, moje miejsce prawie za rogiem
-
data publikacji: 2013-02-20 22:27:00
Nazywam się Ziemniak. Pan Ziemniak!
Z tym Panem poznaliśmy się na ulicy. Konkretnie - na ul. Jana Pawła II. W samym środku tej warszawskiej arterii, między Alejami Solidarności a ulicą Nowolipie, w szklano-marmurowych pawilonach, w których jeszcze całkiem niedawno niepodzielnie panowały kebaby. Teraz mają już konkurencję w...
czytaj więcej »
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Projekt teatralny Art Generacje
- Nietrzymanie moczu. Przyczyny
- Pakiet onkologiczny. Ma być łatwiej dla pacjenta, ale czy będzie?
- Wyniki konkursu fotograficznego "Wielkanoc w obiektywie"
- Typowe objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego
- Dlaczego palacze powinni wykonywać badanie spirometryczne?
- Wystawa na ekranie: Rembrandt
- "Obce niebo", reż. Dariusz Gajewski
- Przewlekła niewydolność żylna. Przyczyny i występowanie
- Co robić, żeby zwiększyć produkcję dobrego cholesterolu?
Kwiecień 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
hakfrad4 | 07-03-2013