Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Faworki

Wysłane przez Agnieszka_Usiarczyk 
16-02-2012 22:11:12
Na 2-3 talerze faworków:

250 g mąki
3 żółtka
szczypta soli
łyżka spirytusu
pół szklanki gęstej śmietany
3 kostki Planty lub litr oleju

Do przesianej mąki dodaję żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Wyrabiam ręką aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto uderzam wałkiem przez kilka chwil. Zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Wałkuję cienko i wykrawam prostokąty, a następnie robię w nich nacięcie i przewlekam przez otwór jeden róg. Smażę na złoty kolor, osączam i posypuję cukrem pudrem.
23-05-2012 09:15:44
nigdy mi to nie wyszlo niestety...
31-05-2012 11:37:12
A to takie proste. Tylko trzeba się odważyć i spróbować. Ja się od mamy nauczyłam,. Jako dziecko byłam tylko obserwatorem, aż wreszcie spróbowałam i nawet gladko poszło. Tylko nie wzielam pod uwagę że gorący garnek z tłuszczem może uszkodzić blat kuchenny smiling smiley Ale na szczęście już jest nowy.
20-08-2012 23:43:05
mam całkiem iiny przepis, zamiast spirytusu daję ocet ,to z czasów kartkowych ,tu nie ma co nie wyjść
03-04-2013 09:05:53
Uwielbiam, robie co roku po parę razy. Mam swój sprawdzony przepis i tego się trzymam smiling smiley
02-02-2017 12:36:59
Na czym smazycie faworki?
02-02-2017 13:07:28
Na smalcu, ostatnio również wyprobowałam na oleju kokosowym i tez wyszły smaczne. Chociaz dla mnie najprawdziwsze faworki są własnie smażone na prawdziwym smalcu ( tak robiła moja babcia oraz prababcia). Nie rozumiem jak ktos moze smażyć faworki na oleju rzepakowym. Smak juz nie jest ten sam ( podobnie jest z pączkami).

Dobry przepis na chrusty faworki jest tutaj : [www.przepisy.pl] Zawsze wychodzą smaczne oraz chrupiące.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

webstar 2012