Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

sałatka

Wysłane przez stars 
08-03-2012 21:11:13
200 g sera feta
1 szklanka oliwek czarnych
1 szklanka oliwek zielonych
6 ogórków konserwowych
kilka suszonych pomidorów
czosnek w ziołach (1 słoik)
10 dag płatków migdałowych (prażymy na suchej patelni)
szklanka pieczarek marynowanych
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano

winegret:
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
pieprz

Fetę kroimy w kostke. Następnie dodajemy oliwki, pomidory pokrojone w kostkę, czosnek bez zalewy, pieczarki pokrojone, całość posypujemy uprażonymi migdałami oraz posypujemy ziołami.
W oddzielnym naczyniu robimy sos winegret. Wszystkie jego składniki łączymy, dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy. Sos dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatkę polewamy dodatkowo oliwą z oliwek. Przepis Ewy Wachowicz z moimi zmianami.
26-02-2013 21:02:51
Wypróbuje ten przepis, bo ostatnio dawno sałatek nie robiłam w domu. smiling smiley
Jutro na obiad jak znalazł.
03-04-2013 09:04:13
Uwielbiam sałatki z fetą winking smiley Napewno wypróbuje i ten przepis.
12-11-2017 12:59:48
Gotowany burak, ser feta, rukola, posypane słonecznikiem. Do tego sosik z oliwy,cytryny, miodu.
30-11-2017 15:30:37
Sałatka owocowa z grappą
Wyśmienicie pasuje do niej grappa Villa de Varda
Próbowałam - jest smaczna, doskonała przekąska.
Jest duża dowolność w jej wykonaniu, bo można dodawać owoce sezonowe.
Zrobiłam ją tak ją tradycyjnie, a odrobina grappy nadała wyjątkowego smaku.
Stosujecie takie ciekawe zestawienia w sałatkach?
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

webstar 2012