Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pasztet z kaszy gryczanej z grzybami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: dla diabetyków , wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, piknik, Sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 5)
     

Składniki:

3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
szklanka bulionu warzywnego
2 cebule
250 g tofu (może być wędzone)
kilka grzybów leśnych np. maślaków (mogą być pieczarki)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
wrzątek

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną zalewamy ok. 3 szklankami wrzątku oraz szklanką bulionu warzywnego. Gotujemy aż stanie się miękka, a nawet rozgotowana. Studzimy.
W oddzielnym rondlu na maśle dusimy drobno posiekaną cebulę i oczyszczone i posiekane grzyby. Studzimy.
Do ostudzonej kaszy dodajemy rozgniecione lub drobno posiekane tofu oraz starty na drobnej tarce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy przestudzone grzyby z cebulą. Doprawiamy masę sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jeśli jest mało słone dodajemy sól. Umiarkowanie, ponieważ sos sojowy jest dość słony.

Masę przekładamy do prostokątnej formy - keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Na wierzch możemy wysypać odrobinę ziaren słonecznika.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 min.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012