Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 16

odwiedziny: 96      poprzedni | następny

» powrót

Ciasto jagodowe z bezą kokosową

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:


Na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny
4 żółte
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao

Beza kokosowa:
1 szklanka cukru
100g wiórek kokosowych
4 białka

Ponadto:
1 litr jagód
papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: Jagody opłukać i dokładnie oczyścić z pozostałości. Na stolnicę wsypać mąkę, pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie zagnieść, tą część włożyć na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę (22x28) wyłożyc papierem do pieczenia. Część jasnego ciasta wyłożyć do blaszki, można go na 15 minut podpiec w piekarniku. Po tym czasie na niego wyłożyć jagodny, wygładzić. Po tym czasie do miski wlać białka, dodać cukier i miksować. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wylać bezę na jagody. Wyjąć ciasto ciemne z zamrażarki i na tarce o grubych oczkach potrzeć na ciasto. Piec w temp. 180st.C i piec 50 minut.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012