Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 52

odwiedziny: 166      poprzedni | następny

» powrót

Francuski tort owocowy.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
• 50 dag ciasta francuskiego, białko
• 4 łyżki cukru
• 40 dag owoców sezonowych
• 1 opakowanie galaretki
• 1 opakowanie żelatyny
• 250ml soku z porzeczki
• Płatki migdałowe
• 500 ml kremówki 36%
• Cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut). • Owoce oczyść. 30 dag pokrój na kawałki. Galaretkę rozpuść w soku porzeczkowym, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj. 4 łyżki galaretki odłóż, do reszty wmieszaj pokrojone owoce. Odstaw do lekkiego stężenia. • Kremówkę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu i wmieszaj do bitej śmietany. • Na dwóch upieczonych spodach rozsmaruj masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Połóż je jeden na drugim, przykryj trzecim płatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę bitej śmietany. Tort udekoruj pozostałymi owocami i galaretką.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012