- łatwe
- do 60 min
- Dodał: ja_melia
Składniki:
Składniki:
1 puszka pokrojonych brzoskwiń w syropie
aromat cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
3 duże jajka
250 dag margaryny lub masła
1 szklanka cukru
400 g jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ostudzamy. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia (można oba składniki przesiać przezsito, aby placek był bardziej puszysty), dodajemy już ostygłą masę z cukrem i margaryną, mieszamy mikserem na dużych obrotach. Do masy dodajemy stopniowo jogurt naturalny i jajka, znowu mieszamy mikserem dokładnie. Na koniec do masy dodajemy aromat cytrynowy. Na blaszkę o średnicy 25x35 wlewamy masę i układamy gęsto połówki brzoskwiń. Placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na czas około 1 godziny. Po ostudzeniu polewamy keksami gotową polewą czekoladową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż po tym czasie ciasto 'się dotrze' i będzie zwarte.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
kasia_lodyga | 13-07-2014
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/41719
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.