Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 4

odwiedziny: 117      poprzedni | następny

» powrót

Placek brzoskwiniowo - jagurtowy

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:


Składniki:
1 puszka pokrojonych brzoskwiń w syropie
aromat cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
3 duże jajka
250 dag margaryny lub masła
1 szklanka cukru
400 g jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ostudzamy. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia (można oba składniki przesiać przezsito, aby placek był bardziej puszysty), dodajemy już ostygłą masę z cukrem i margaryną, mieszamy mikserem na dużych obrotach. Do masy dodajemy stopniowo jogurt naturalny i jajka, znowu mieszamy mikserem dokładnie. Na koniec do masy dodajemy aromat cytrynowy. Na blaszkę o średnicy 25x35 wlewamy masę i układamy gęsto połówki brzoskwiń. Placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na czas około 1 godziny. Po ostudzeniu polewamy keksami gotową polewą czekoladową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż po tym czasie ciasto 'się dotrze' i będzie zwarte.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012